Ege Kraliçeler hazır

Kraliçeler hazır

12.08.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

Yerel ürünleriyle öne çıkan Balıkesir’de Büyükşehir tarafından 9 bin kraliçe arı üretildi. Arılar, kentteki üreticiler başta olmak üzere farklı illere gönderiliyor

Kraliçeler hazır

Eti, sütü, kuzusu ve kokoreci ile Türkiye’de adını duyuran Balıkesir, artık kraliçe arısı ile de anılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın talimatıyla, Karesi’nin Kabakdere Mahallesi’ndeki ana arı üretim tesisinde bir yılda 9 bin kraliçe arı üretildi. Kraliçe arıların Balıkesir başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilindeki arıcılara gönderildiğini belirten tesis sorumlusu Naim Aladağ, ana arı üretiminin yanı sıra bal üretimi de gerçekleştirdiklerini anlattı. Öncelikli amaçlarının üreticiye faydalı olabilmek için ana arı üretmek olduğunu belirten Aladağ, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bir kovan için en önemli done ana arıdır. Ana arı olmadıktan sonra kaliteli bal üretimi yapılamaz. Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimize ana arı takviyesi yaparak hem kolonilerin artmasına faydalı oluyoruz hem de bal üretiminin daha kaliteli ve fazla olması için bu çalışmaları yapmaktayız. Biz alanda arıcılarımızın ne ihtiyacı varsa çalışmalarımızı o yöne eğiliyoruz. Mesela bu sene 3 bin civarında arı kovanı dağıtıyoruz. Geçen sene 2 bin küsur arı kovanı dağıtmıştık, bu sene arıcılarımızla yeni tekniklerle yaptırdığımız kovanları buluşturacağız.” 

Kraliçeler hazır

 100 ton yemlik tohum

Kırsal kalkınmaya büyük katkılar sunan Denizli Büyükşehir Belediyesi, hayvancılık maliyetlerinin düşürülmesinde büyük etkisi olan Macar fiği tohumu desteği verecek. Bin çiftçinin 10 bin dekar alanda 25 bin ton kaba yem üretmesi planlanırken, proje ile ülke ekonomisine 20 milyon liralık katkı sağlanacak.  Projeyle atıl durumdaki tarlaların da değerlendirileceğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “İnsanımızın daha fazla üretip kazanması bizleri de mutlu edecek. Bu üretimle Denizli’nin kaba yem açığının yaklaşık yüzde 2,5’u karşılanacak dedi.

Haberin Devamı

Söke’nin buğdayı vatandaşa un oldu

Söke Belediyesi’nin atıl arazilerde ürettiği buğdaydan elde edilen un, bu yıl da Sökeli vatandaşlarla buluştu. 20 dönümden elde edilen yaklaşık 23 ton buğdayı, Söke Un Fabrikası’nda 17 ton civarında una dönüştü.

Sosyal belediyecilikte örnek üretim projesinde bir kilogramlık halde paketlenen un, çarşamba pazaryeri alanında vatandaşlara dağıtıldı. Beş kilogramlık hazırlanan diğer paketler ise ihtiyaç sahibi 3 bin haneye ulaştırılacak.

Aydınlı üreticiye farklı destek

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, temel protein kaynağı olan yumurta fiyatlarındaki artışa karşı civciv dağıtımı başlattı. Proje hakkında bilgi veren Belediye Meclis Üyesi Barış Altıntaş, “Tarım kenti olan Aydın’da koyun, fide ve şimdi de civciv dağıtımımızla, zor ekonomik şartların yaşandığı bugünlerde vatandaşlarımızı üretime yöneltmeye çalışıyoruz. Desteğimiz katlanarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Civcivleri teslim alanlar da, “Böylesi bir destek kimsenin aklına gelmez. Yumurta şimdi 2,5 lira. Köylüde bu yumurtanın 1 lira olması lazım.  Allah Özlem Başkan’ı başımızdan eksik etmesin” diye konuştu.

Yazarlar