24.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
BANU ŞEN İzmir
1997’da yaşanan Asya krizi sonrası, Tayland hükümeti, medikal turizme teşvikler sağladı. Vize kolaylıklarından vergi avantajlarına kadar değişen bu teşvikler özel sağlık sektörünün can simidi oldu ve sektör bu alanda büyük çıkış yakaladı. Bugün Tayland, dünyada medikal turizmin lider ülkesi konumunda. Her yıl yaklaşık 500 bin hasta tedavi olmak için bu ülkeye gidiyor. 2010’da 12 milyar dolar sağlık turizmi geliri elde edilen Tayland’ın, en büyük hastanesi Bumrungrad International Hospital, tüm dünyada öncü ve örnek bir model olarak gösteriliyor. Hastane, bir kamu şirketi tarafından özel hastane statüsünde işletiliyor.
TÜSİAD çalışması
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), “Türkiye İçin Yeni Bir Fırsat Penceresi: Tıp Turizmi” başlıklı araştırmasında da Tayland örneğine geniş yer verildi. Çalışmada, doğru adımlar atılması halinde, Türkiye’nin, tıp turizminden, 2020 yılında, 8 milyar dolar gelir elde edebileceği kaydedildi.
1 milyon turist
Medikal turizm ya da sağlık turizmi, insanların, ülkelerindeki yüksek tedavi giderleri nedeniyle başka ülkeleri tercih etmesiyle ortaya çıktı. Yılda ortalama 1 milyondan fazla kişi, ‘sağlık turisti’ olarak seyahat ediyor. Örneğin İngiltere’de 20 bin dolara mal olan bir omuz ameliyatı, Hindistan’da 3 bin 500 dolara gerçekleşebiliyor. ABD’de 30 bin dolar tutan kalp ameliyatı, Yeni Delhi’de nitelikli bir hastanede sadece 4 bin dolar tutuyor. Yine ABD’de 4 bin 500 dolara mal olan basit bir burun estetiği ameliyatı, Hindistan’da sadece 850 dolara yapılıyor.