Ege Türkiye’nin 49’uncu ‘milli parkı’ oldu

Türkiye’nin 49’uncu ‘milli parkı’ oldu

21.01.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

Denizli’de, nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapan Akdağ Tabiat Parkı ‘milli park’ ilan edildi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Ziyaretçi potansiyeliyle öne çıkan alan, ‘milli park’ statüsüyle daha etkin korunacak” dedi.

Türkiye’nin 49’uncu ‘milli parkı’ oldu

Denizli’nin Çivril ilçesi ile Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi sınırları içinde bulunan 14 bin 692 hektar büyüklüğündeki saha, dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ‘milli park’ statüsü kazandı. Türkiye’nin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 49’uncu milli parkı olan alan 29 Haziran 2000’de de Bakanlık onayıyla ‘Akdağ Tabiat Parkı’ olarak belirlenmişti. Bölgede 20 yıl öncesine oranla yaban hayatı, popülasyonu ve tür çeşitliliği önemli ölçüde artarken, türlere ait habitatlar olumlu yönde gelişme gösterdi. Milli park ayrıca, Denizli ve Afyonkarahisar’daki yaban hayatının en kuvvetli şekilde desteklendiği orman ekosistemi konumunda bulunuyor. 

Haberin Devamı

‘Ziyaretçi potansiyeli yüksek’ 

Ziyaretçi potansiyeliyle öne çıkan alanın, ‘milli park’ ilan edilmesiyle daha etkin korunacağını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bölge nesli tehlike altında olan türleri barındıran, doğal yapı, kültürel değerler ve mevcut kaynakları sayesinde yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir parktır. Sahada aynı zamanda jeolojik, jeomorfolojik ve hidrojeolojik kaynak değeri bulunan kanyon, mağara, kayalık, dağ, akarsu ve göl gibi alanlar da bulunuyor” dedi.