21.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
EFSUN YILMAZ AA
Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkan Yardımcısı ve Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Başkanı Ahmet Hakan Ay, etin kilogram satış fiyatına bakıldığında bir porsiyon dönerin 1,5-2 liraya satışının mümkün olmayacağını kaydederek, “Bir kişi maliyetinin altında fiyata ürün satıyorsa merdiven altı ürün kullanıyordur. Dana ciğeri yerine manda ciğeri ya da Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yakaladıkları gibi at eti karıştırıyordur” dedi. Toplu yemek ihalelerine katılarak iş yerlerine yemek hizmeti sunan bir şirketin 3 yemek çeşidi için günlük en az 4, 4 yemek çeşidi için ise en az 5 lira talep etmesi gerektiğini ifade eden Ay, şunları kaydetti: “Ancak, bir kişinin yemeği için 2,5 ile 3 lira arasında para veriliyor. Bir kişi maliyetinin altında fiyata ürün satıyorsa, merdiven altı ürün kullanıyordur. Dana ciğeri yerine manda ciğeri ya da Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yakaladıkları gibi at eti karıştırıyorlardır.” Ahmet Hakan Ay, yemek konusunda vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
‘Tarife olmalı’
Yemek ihalesinin inşaat ihalelerinden farklı olması gerektiğine dikkat çeken Ay, ”İhaleyi alan şirket, ’1 sene ben bu iş yerine istediğim yemeği verebilirim’ diyememeli. Lokantalarda tas kebabının en düşük satış fiyatı belirlenmiştir. Aynısı yemek fabrikaları için de yapılabilir.” Ay, insan sağlığıyla oynayan yemek fabrikalarına meslekten men cezası verilmesi gerektiğini söyledi.