Ege Zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas'ta hasat zamanı

Zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas'ta hasat zamanı

11.11.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

“Tadında Milas Var” sloganıyla hazırlıkları tamamlanan 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği 13-14 Kasım’da zeytinyağının ve zeytinin başkenti olan Milas’ta ziyaretçilerini ağırlayacak

Zeytin ve  zeytinyağının başkenti Milasta hasat zamanı

Binlerce yıllık memecik türü zeytin ağaçlarıyla, medeniyetlerin ve doğal güzelliklerin beşiği olan Muğla’nın Milas ilçesinde, Türkiye’de ilk defa AB’den coğrafi işaret alan ve “yeşil altın” olarak nitelendirilen Milas zeytinyağında hasat zamanı... Bu özel an, 13-14 Kasım’da renkli etkinliklerle düzenlenecek olan 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği’yle kutlanacak. 

Haberin Devamı

“Tadında Milas Var” sloganıyla hazırlıkları tamamlanan 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği, Milas’ta ziyaretçilerini ağırlayacak. Televizyoncu Mesut Yar ve Alp Kırşan’ın sunacağı şenlik, Baltalı Kapı’dan Atapark’a gelecek olan kortejle başlayacak. Şenlik alanında sergilenecek olan halk oyunları gösterisi sonrası protokol konuşmaları yapılacak ve ardından Atapark’ta kurulan zeytin ve zeytinyağı alanında sunumların, sergilerin olacağı stantlar gezilecek.

İlk hasat, ilk heyecan...

Gün boyu sürecek olan etkinliklerle kutlanacak olan 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nde, ilçeye bağlı Kurudere Mahallesi’nde protokolün ve davetlilerin ve zeytin-zeytinyağı sevdalarının katılımıyla sezonun ilk hasadı yapılacak, soğuk sıkımla elde edilen aromatik, şifa kaynağı Milas zeytinyağının tadına bakılacak.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Atapark’ta yapacağı söyleşide, insanların binlerce yıldır şifa kaynağı olarak kullandığı, sofraların vazgeçilmezi olan zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından faydalarıyla ilgili önemli paylaşımlarda bulunacak.

Zeytin Dostu Derneği, zeytinyağı tadım etkinliğinin de yer alacağı “Kaliteli Zeytinyağı Tanıma Programı”yla, şenliğe katılanları kaliteli zeytinyağının kendine has özellikleriyle tanıştırarak bilgilendirecek. Aregala Türkiye/Sınır Tanımayan Şefler ve Süreyya Üzmez de Atapark’ta birer workshop yapacak.

Yemek yarışması

1. gün etkinlikleri, müzik dinletisi ve Gece Yolcuları konseriyle tamamlanacak.

2. gün etkinlikleri, 14 Kasım Pazar günü Çöllüoğlu Hanı’nda Milas ve zeytin temalı fotoğraf sergisiyle başlayacak. Şenlik kapsamında düzenlenen liseler arası şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında ödül alan öğrencilere Atapark’ta ödül verilecek.

Mesut Yar’ın moderatörlüğünde, Ömer RinoDisperati ve Bülent Aydın’ın paylaşımlarıyla “Kadim Meyve Zeytin” temalı söyleşi yapılacak.

Aregala Türkiye/Sınır Tanımayan Şefler, zeytin ve zeytinyağı kullanacakları yemeklerle Atapark’taki workshoplarda izleyenlere zeytinyağlı yemeklerin incelikleriyle ilgili paylaşımlarda bulunacak.

Stantların şenlik boyunca gezilebileceği Atapark’ta Faruk Şef ve Mehmet Şef, Alp Kırşan’ın sunumuyla workshop yapacak. Mahalleler arası yemek yarışmasına katılan gruplar, Atapark’ta yemeklerini jürinin tadımına sunarak zeytinyağlı yemek şöleni yapacak.

Haberin Devamı

Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda Doç. Dr. Figen Çukur moderatörlüğünde, Prof. Dr. İlkay Dellal ile Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “İklim Değişikliği ve Zeytincilik” konulu panelle, çiftçiler başta olmak üzere katılımcılara bilgi verecek. Şenliğe katılanlar, son yılların beğeni toplayan sanatçısı Melek Mosso’nun konseriyle doyasıya eğlenecek.

‘Kadınların emeği önemli'

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bir turizm kenti olmanın yanında tam anlamıyla bir tarım kenti de olan Muğla’nın en önemli tarımsal geçim kaynağının zeytin ve zeytinyağı olduğunu belirtti. Muğla’nın 101.685 hektar zeytinlik alanla Türkiye’deki zeytin alanlarının yaklaşık yüzde 12’sini oluşturduğunu kaydeden Saylak, 16 milyon zeytin ağacı bulunan kentte 10 milyon ağacın Milas’ta bulunduğunu söyledi. AB’de tescilli ilk ve tek Türk zeytinyağı unvanıyla Milas zeytinyağının tüm ülkeyi gururlandırdığını ifade eden Saylak, “Tüm çalışmalarımızda tarımın gizli kahramanları başı çemberli kadın üreticilerimize pozitif ayrımcılık sağlıyoruz. Ölümsüz ağacın yaşatılmasında da kadınların emeği ve elinin değmesi çok önemli. 13-14 Kasım’daki şenliğimize İl Müdürlüğü olarak katkı sunmak adına tüm ekip olarak Milas’ta olacağız. ‘Tadında Milas Var’ temasıyla düzenlenecek olan şenliğimize herkesi davet ediyor, şenliğin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ağaçlar çok değerli’

Milas yöresinde doğal bitki örtüsü şeklinde yetişen, gelişen ve geçmişi binlerce yıl öteye kadar uzanan, insanlığın ortak mirası konumundaki memecik türü zeytin ağaçlarının çok değerli olduğuna vurgu yapan Milas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı, Milas zeytinyağının Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almasının önemli olduğunu ifade etti, “Lezzetini ve aromasını doğallığından alan, Milas zeytinlerinin tanelerinden süzülen, eşsiz zeytinyağımıza verilen AB tescili, çiftçilerimize bir yol haritası çiziyor. Milas zeytinciliğinin, zeytinyağının kalite çıtasının yükseltilmesi için AB kriterlerinde üretiminin artması, yaygınlaşması için el birliğiyle ve şevkle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Milas zeytinini ve zeytinyağını “Tane Tane Lezzet, Damla Damla Sağlık” olarak nitelendiren Atıcı, “Zeytin Hasat Şenliğimizde buluşmak dileğiyle...” diyerek bölgedeki tüm çiftçileri, zeytinciliğe ve zeytinyağına ilgisi olan tüketicileri, yatırımcıları, herkesi 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne çağırdı.

‘Bir yaşam biçimi’

Antik çağlardan itibaren Ege’nin ve Karia coğrafyasının başkentlerinden olan Milas’ta düzenlenecek olan şenliğe herkesi davet eden Kaymakam Mustafa Ünver Böke, içinde bulunduğu toprak, iklim ve tarih itibarıyla, çağdaşlarından hep bir adım öne çıkan zenginliğiyle, farklı kültürleri günümüze kadar kesintisiz olarak ağırlayan Milas’ın en önemli lezzetlerinden birinin zeytin ve zeytinyağı olduğunu söyledi.
Zeytinin ve zeytinyağının başlı başına bir geçim kaynağı olmaktan öte bir yaşam biçimi ve kültürel değer olduğunu ifade eden Kaymakam Böke, şu vurguları yaptı: “Kadim zeytin meyvesinin dünya lezzet tarihindeki yerini anlatmamıza gerek yok. Ama tarif etmemizde fayda var. Zeytinin ve zeytinyağının öncü başkentlerinden Milas’ta zeytin sadece adının özelliklerini taşımıyor. Aynı zamanda inancın, emeğin, ekmeğin, iklimin, suyun, geçmişin ve geleceğin de bilgeliğine rotasını veriyor. İlk ekimden ilk sıkıma; yani hasat tarihinin tüm evreleri boyunca insanla, kadim kültürlerin inançlarıyla, mutlulukla ve sabırla aynı özü paylaşan zeytin, bugün soframızda ister meyve, isterse yağ olarak konduğu andan itibaren bizi binlerce yılın zaman tüneline sokuyor. Her aşamasında başka bir lezzetini keşfettiğimiz bu eski dostumuz, geleceğimizin, ortak kültür ve biricik ülkemizin de içinde olduğu bir orman gibi, bizden sonraki kuşaklara da ‘ata lezzetinin’ rehberi olmaya devam edecek. Ortak tat birliğimizin hiç bozulmadan binlerce yıl daha sürmesi dileğiyle, Hasat Şenliğimizi varlığınızla onurlandırmanızı ister, şenliğimize herkesi davet ederiz.”

‘Bereket saçıyor’

Milas’ın 8 bin yıllık zeytincilik kültürünün kesintisiz yaşandığı bir coğrafya olduğuna vurgu yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bereketli topraklarda yetişen ve bereket saçan zeytinin ve zeytinciliğin her zaman ilçe ekonomisinin ve insan geçiminin temelini oluşturan, önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Hasat şenliğinin ilgililerine fırsatlar sunduğunu ifade eden Başkan Tokat, şu noktaların altını çizdi: “Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almayı başaran ilk ve tek Türk zeytinyağı oldu. Alınan coğrafi işaret, ürünün marka değerinin artması ve dünya çapında tanınırlığı konusunda çok önemli. Özellikle son dönemde yaşadığımız salgın neticesinde doğal besinlerle beslenmenin ve köy hayatının değerini bir kez daha anladık. Zeytin ve zeytinyağı, insan sağlığı açısından faydaları saymakla bitmeyecek bir ürün. Bizler de üreticilerimizi destekleme adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yemeklerimizin vazgeçilmez ürünü olan zeytinyağının kalitesinin artırılması ve doğru hasat teknikleri konusunda üreticilerimize bilgilendirmeler yapıyoruz. ‘Tadında Milas Var’ temasıyla 13-14 Kasım’da düzenlenecek olan Milas Zeytin Hasat Şenliğimize tüm halkımızı davet ediyor, şenliğin gerçekleşmesinde ve bugüne kadar gelmesinde emeği geçen tüm paydaşlara yürekten teşekkür ediyorum.”

‘Buram buram memleket’

Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin 7.’sini düzenlemenin heyecanını ve gururunu yaşadıklarını söyleyen Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer, şunları kaydetti: “Şenlik, Milas zeytinyağının adını Türkiye’ye duyurmada önemli bir araç... Aynı zamanda zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin, işletmecilerin ne kadar değerli bir ürün ürettiklerini de ortaya koymayı amaçlıyor.
Odamızın zeytinyağımıza kazandırdığı coğrafi işaret sürecinin bir tamamlayıcısı olan bu şenlikler sayesinde üreticilerimiz zeytinliklerine daha bir değer vermeye başladı. Fabrikalarımız, zeytinyağı üretiminde her zaman daha iyi kaliteyi hedefleyen, daha özenli bir çalışmanın içine girdi. Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret alan ilk ve tek zeytinyağı olma gururunu yaşıyoruz. Bu gururla düzenlediğimiz şenliğin Milasımıza hayırlı olmasını diliyorum.”