Eğitim Adp Nedir? Adenozin Difosfat Ne İşe Yarar?

Adp Nedir? Adenozin Difosfat Ne İşe Yarar?

07.04.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:

ADP kısaltması olan adenozin difosfat günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir sözcük değildir. Fakat zaman ADP kısaltması ile karşılaşmak mümkündür. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile birlikte değişik sosyal mecralarda ADP yani adenozin difosfat kavramına rastlamak olanaklıdır. ADP kısaltmasının neyi ifade ettiği de elbette merak konusu olmaktadır. Adenozin difosfat ne işe yarar? İşte sizler için ADP yani adenozin difosfat hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. ADP nedir?

Adp Nedir Adenozin Difosfat Ne İşe Yarar

ADP yani adenozin difosfat bir terim olup İngilizce olan "Adenosine diphosphateden" nin ADP olarak kısaltılmış halidir.

ADP Nedir?

ADP, yani adenozin difosfat bir nükleotittir. ADP' nin oluşumu ATP' nin ATPaz enzimleri tarafından defosforilasyonu ile olmaktadır. ADP'nin kimyasal yapısında ise bir pirofosfat grubu, bir riboz şekeri ve bir adenozin nükleobazı bulunmaktadır.

Adenozin Difosfat Ne İşe Yarar?

ADP'nin ne işe yaradığı yani görevinin ne olduğu da başka bir sorudur. ATP'nin ATPaz enzimleri tarafından defosforilasyonu ile oluşan ADP'nin görevi ise şöyledir; ADP yani adenozin difosfat hücrelere enerji taşımakta olan bir moleküldür. Bu enerjiyi kullanan reaksiyonlarda ATP, ADP' ye dönüşmektedir.