Eğitim Anlatım Biçimleri Ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Nelerdir? Kısaca Anlatım Türleri Konu Anlatımı

Anlatım Biçimleri Ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Nelerdir? Kısaca Anlatım Türleri Konu Anlatımı

22.07.2020 - 07:20 | Son Güncellenme:

Okuyucuyu etkilemek ve ilgisini çekebilmek için parça üzerinde düşünceyi geliştirme yolları büyük öneme sahiptir. Bu konuda birçok farklı anlatım biçimi yer alır. Peki, anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları nelerdir? Kısaca anlatım türleri konu anlatımı hakkında detaylar.

Anlatım Biçimleri Ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Nelerdir Kısaca Anlatım Türleri Konu Anlatımı

Düşünceyi geliştirmek için belli başlı bazı anlatım biçimleri bulunmaktadır. Dilbilgisi üzerinden ele alınan bu çalışmalar, eğitim kapsamında da hem öğrenciler için hem de iyi bir anlatıcı olmak isteyenler adına desteklenmektedir. Yani eğitimin temellerinden birini oluşturduğunu dile getirmek mümkün.

Haberin Devamı

 Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Nelerdir?

 Düşünceyi geliştirme yöntemleri 4 temel unsuru üzerinden ele alınmaktadır. Bunlar içerisinde açıklama, tartışma, betimleme ve öyküleme yer alır. Bu düşünceler arasından herhangi birini seçerek insanlara ulaşım noktasında belli başlı bazı anlatım biçimleri kullanılır. Özellikle bu anlatım biçimleri bir araya getirmek suretiyle, doğru şekilde anlaşılırsa etkili bir aktarım sağlanabilir. Peki, bu anlatım biçimleri nelerdir?

 - Tanımlama,

 - Karşılaştırma,

 - Örneklendirme,

 - Tanık gösterme,

 - Sayısal verilerden yararlanma,

 - Benzetme,

 Her bir anlatım biçimi kendi içerisinde geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Etkin şekilde bu konular anlaşılır ve farklı yöntemler üzerinden kullanılırsa, düşünceyi geliştirme yolları üzerinde ileri bir noktaya ulaşım sağlanabilir.

Haberin Devamı

 Kısaca Anlatım Türleri Konu Anlatımı

 Kısaca değinmek suretiyle başlıklar altında anlatım türleri ele alınabilir. Böylece düşünceyi geliştirme yolları ile beraber farklı yöntemler üzerinden anlatım biçimlerine hakim olmak mümkün olabilir.

 Tanımlama; Bir varlığın ya da kavramının ne olduğunu açıklamak tanımlama olarak bilinmektedir. Genel olarak açıklayıcı ile beraber tartışma konuları üzerinden tanımlama yöntemi kullanılır. Destanlar, tarihi yarattığı kahramanlar ve evren ile toplum hakkında bilgiler bu yolla aktarılır.

 Karşılaştırma; Birden fazla varlık ve kavram arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkarılmasında kullanılan bir yöntemdir. Özellikle konuşma ve yazma farklılığı üzerinden ele alınan bir yöntem olarak değerlendiriliyor.

 Örneklendirme; Herhangi bir düşüncenin somut hale getirilmesi için verilen örnekler üzerinden açıklanması örneklendirme olarak bilinir. Düşüncenin daha anlaşılır ve kalıcı hale gelmesi sağlanır.

 Tanık gösterme; Özellikle yazarların okuyucuyu daha iyi ikna edebilmek için, tanınmış ve saygı görmüş kişilerin sözlerinden alıntı yapması biçiminde ifade etmek mümkün. Burada önemli olan kişinin sözünü herhangi bir cümleyi desteklemek amaçlı kullanılmasıdır.

Haberin Devamı

 Sayısal verilerden yararlanma; Bir düşüncenin kanıtlanabilmesi konusunda istatistiki verilerden, anketlerden ve grafiklerden yararlanma yöntemidir.

 Benzetme; Bir varlık ya da kavramı başka bir varlık ile kavram üzerinden anlatma biçimi olarak benzetme öne çıkıyor.

 Bu kavramlar etkin şekilde öğrenildiği zaman hem yazılı hem de sözlü olarak yöntemler daha etkileyici şekilde ele alınabilir.