Eğitim Atom Altı Parçacıklar Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Atom Altı Parçacıklar Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

03.06.2021 - 12:12 | Son Güncellenme:

Atom kavramı fiziğin ortaya çıkmasını sağlayan en önemli konulardan bir tanesidir. Atomun yanında atom altı parçacıklar da büyük ölçüde öneme sahiptir. Bu sebepten dolayı atom konusu oldukça kapsamlı olan konulardandır. Atom konusunu daha iyi anlayabilmeniz için ve atom altı parçacıklarının ne olduğunu, bu parçacıkları hangi özelliklere sahip olduğunu sizler için derledik.

Atom Altı Parçacıklar Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

 Bir atom, temel olan bir maddedir. Madde ise fiziksel açıdan dokunulabilen herhangi bir şeyi ifade eder. Evrende var olan her şey enerji dışında maddeden elde edilmiştir ve evrende var olan her şey atomlardan yapılmıştır. Atomlar, maddenin temel olan birimlerin ve elementlerin tanımlayıcı şeklindeki yapılarıdır.

Haberin Devamı

 Atom Nedir?

 Atom ya da zerre, evrende bulunan bütün maddenin fiziksel ve kimyasal özelliklerini taşımış olan en küçük yapı taşını ifade eder. Atom, gözle görülmesi imkânsız olan, fazla küçük bir parçacığı ifade eder ve yalnızca taramalı tünelleme mikroskobu ya da bir başka deyiş ile atomik kuvvet mikroskobu adı verilen mikroskop ile incelenir.

 Atom Altı Parçacıklar Nelerdir?

 Atom altı tanecikler ile atom altı parçacıklar birbirleri ile sıklıkla karıştırılan fakat aynı olmayan iki ayrı kavramdır. Atom altı tanecikler nötron, elektron ve protondur. Atom altı parçacıklar ise kuark, nötrino ve leptondur. Atomda mevcut olan ve "atom altı tanecik" şeklinde ifade edilmiş birimler nötron ve elektron protondur. Çekirdeğin çevresindeki negatif yüklü taneciktir. Yapısı bütünüyle keşfedilmemiş olan atom altı parçacıklara örnek olarak foton, mezon, fermiyon, baryon, graviton, bozon verilebilir.

Haberin Devamı

 Atom Altı Parçacıklardan Olan Leptonlar ve Kuarklar Nedir?

 Leptonlar ve kuarklar güncel olan bilgilere göre temel parçacıklar şeklindedir. Bu parçacıklar kendilerini meydana getiren başka herhangi bir parçacıklardan oluşmamışlardır. Leptonlar içerisinde elektronlar mevcuttur.

 Elektron ise başka herhangi bir parçacıklardan meydana gelmemiş olarak kabul edilir. Leptonların spin değeri ½ ve elektrik yükleri ise -1 ya da 0'dır. Temel parçacıklar içerisinde ismini James Joyce'dan almış olan parçacıklar kuarklardır. Kuarkların spin değeri ½'dir ve elektrik yükleri ise 2/3 ya da-1/3 şeklinde olan parçacıklardır. Güncel olarak bilinen 6 tane Kuark mevcuttur.