Eğitim Aynalı Körük Nedir? Aynalı Körük Türküsünün Hikayesi Nedir?

Aynalı Körük Nedir? Aynalı Körük Türküsünün Hikayesi Nedir?

25.04.2021 - 20:26 | Son Güncellenme:

Oldukça köklü bir kültüre sahip olan Anadolu eski zamanlarda sözlü ve sözsüz ifade denilince akıllara gelen ilk bölgeler arasında bulunuyordu. İnsanlar duygularını kimi zaman şiirlerle kimi zaman şarkılarla kimi zaman ise çeşitli işlemeler ile ifade ediyordu. Aynalı Körük türküsü de günümüze kadar ulaşmak başarısı gösteren ve ardında güzel bir hikaye yatan eserler arasında bulunuyor. Aynalı körük nedir, aynalı körük türküsünün hikayesi nedir hepsini sizin için derledik.

Aynalı Körük Nedir Aynalı Körük Türküsünün Hikayesi Nedir


Birçok efsaneye ve hikaye konu olan Aynalı Körük eski zamanlarda düğün merasiminde kullanılan at arabasına verilen isimdir. Günümüzde oldukça az kişi tarafından bilinen ve sadece kültürünü yaşatmaya özen gösteren kişiler tarafından tanınan bu kavram köylerde ve kasabalarda yaygın olarak kullanılır.

Aynalı Körük Nedir?

Aynalı Körük türküsü ile oldukça popüler hale gelen bu kavram eski zamanlarda at arabasına verilen isimdi. Bilindiği üzere düğün merasimi kurulduğunda gelinler evlerinden alınır. Süslü ve gösterişli bir düğün yapabilmek adına gelin evden Aynalı Körük ile çıkarılırdı. Süslenmiş at arabası olarak tabir edilebilecek Aynalı Körük bir zamanlar düğünlerin vazgeçilmeziydi.

Aynalı Körük Türküsünün Hikayesi Nedir?

Aynalı Körük türküsünün hikayesi türkünün içinde de ismi geçen Ömer ve Sultan'ın hikayesini işler. Sultan yoksul olan Ömer ile evlenmeyi kabul edip dünya evine girmek için yola çıkar. Ancak kendisinden önce evlenmiş olan yakın arkadaşı Felihan’ı kıskandırmak ve ona nispet yapabilmek için gösterişli bir düğün ister. O zamanlar düğünlerin gösterişli olup olmaması geline gösterilen özen ile doğrudan ölçülürmüş.

Aynalı Körük olarak bilinen süslü at arabaları da tam olarak burada devreye girer. Yoksul olan Ömer ise Sultan’ın her ihtiyacını karşılayamadığı için mahcup olur ve bunun için dedesine danışır. Dedesi de Sultan'a yalan söylemesini ve bütün isteklerini karşılandığını söylemesini önerir. Düğün günü geldiğin zaman babasının evinden Aynalı Körük ile ayrılacağını düşünen Sultan beklediğini bulamayınca büyük şaşkınlığa uğrar. Türküde de bahsedilen “Aynalı Körük olmazsa ben gelin gitmem” sözünü esas hikayesi budur.