Eğitim Batık Maliyet Nedir? Batık Maliyet Yanılgısı İnsan Kararlarını Nasıl Etkiler?

Batık Maliyet Nedir? Batık Maliyet Yanılgısı İnsan Kararlarını Nasıl Etkiler?

07.02.2022 - 17:03 | Son Güncellenme:

Batık maliyet yanılgısı (sunk cost fallacy) ise, kişiler geçmişte harcadıkları emek, zaman ya da yatırdıkları para nedeni ile yanlış bir yatırımı veya davranışı sürdürme konusunda ısrar ettikleri için ortaya çıkan bir durumdur. Bir konu hakkında karar verilirken, akılcı bir davranış şekli, verilecek olan kararın gelecek dönemlerde sağlayacağı kar ya da zararı göz önüne alır. Batık maliyet nedir tüm detayları ile sizler için derledik.

Batık Maliyet Nedir Batık Maliyet Yanılgısı İnsan Kararlarını Nasıl Etkiler

Batık maliyet yanılgısında, kişiler, aldıkları kararın gelecekte insanlara sağlayacağı fayda ya da zarardan ziyade, karar alınacak olan konu ile ilgili geçmiş dönemde yaptıkları yatırımı (para, zaman, emek gibi) dikkate alırlar. Bu ise, aslında rasyonel olmayan bir karar verme şeklidir.

Haberin Devamı

 Batık Maliyet Nedir?

 Ekonomide karşımıza çıkan batık maliyet, önceden ödenen ve geri dönüşü hiçbir şekilde olmayan maliyet şeklinde açıklanır. Örneğin, işe yaramayan bir makinenin iadesinin yapılamaması ve satın alınmış olması ekonomide batık maliyet olarak bilinir. Batık maliyet yanılgısına düşülmemesi için de işletmenin karar verme sürecine de bu durumu da dahil etmemesi gerekir.

 Batık Maliyet Yanılgısı İnsan Kararlarını Nasıl Etkiler?

 Günümüzde ekonomik olduğu kadar aynı zamanda da bireysel bazda da kabul edilen bir tabir olduğu da söylenebilir. Örneğin, sinema biletine para veren bir kişinin sinemaya gidemeyecek kadar hasta olması durumunda ise, ortada bir batık maliyet durumu söz konusu olur. Sağlığınızı dikkate almayarak “parasını nasılsa verdim boşa gitmesin” düşüncesi ile sinemaya gitmeye çalışmanız durumunda ise, batık maliyet yanılgısının bireysel olarak tipik bir örneğidir.