Eğitim Belediye Nasıl Kurulur? Bir Yerin Belediyesi Olması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Belediye Nasıl Kurulur? Bir Yerin Belediyesi Olması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

11.04.2021 - 23:22 | Son Güncellenme:

Bir yönetim organı olan belediyenin toplum düzenini sağlamada son derece önemli bir yeri vardır. Şehirlerin ihtiyacı olan elektrik, su, yol, yardım gibi hizmetlerin bütünü belediyeler tarafından sağlanır. Şehirlerin kendi içinde büyükşehir belediyesi dışında her bir bölgeye denk gelen sayıda belediyesi vardır. Peki bu faydalı yönetim organı olan belediyeler nasıl kurulur? Bir yerin belediye olması için gerekli şartlar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Belediye Nasıl Kurulur Bir Yerin Belediyesi Olması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir

Nüfusu belirli bir sayıdan fazla olan bölgelerde yerel yönetim merkezi olarak kurulan belediyeler, bölgedeki sorunları çizmek ve bölgeye fayda götürmek hizmetlerini gerçekleştirirler.

Belediye Nasıl Kurulur?

Belde sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan yönetim organları belediye olarak adlandırılır. Belediyeler bağlı bulundukları bölgelere hizmet ve yardım götürmek zorunluluğundadır. Bölgenin iyiliğini ve çıkarlarını gözeterek bölgeye yatırım yapan, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçları sağlayan belediyeler seçmenler tarafından seçilen kişiler tarafından yönetilirler.

Belediye kurulma hakkı kazanan beldeler, gerekli işlem dosyasını valinin görüşünü de alarak İçişleri Bakanlığı'na gönderirler. Danıştay’a danışılarak hazırlanan kararname o yerde belediye kurulup kurulmayacağını bildirir.

Bir Yerin belediye Olması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Bir bölgenin belediye olması için yerine getirmesi gereken bazı şartlar vardır. Bu şartların başında bölgenin nüfusu gelir.

Haberin Devamı

Nüfusu 5.000'den fazla olan beldeler belediye olmaya hak kazanırlar.

İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulma zorunluluğu vardır. Yani her ilin ve ilçenin mutlaka belediyesi olur.

Sit alanı ve koruma alanlarındaki belediyelere 5.000 metreden yakın yerlere belediye kurulamaz.

Köyler birleşerek belediye kurabilirler. Bunun için köy arazi sahalarının merkez olacak arazi sahasına en az 5.000 metre mesafede olması ve köy nüfus toplamının 5.000'den fazla olması gerekir.

Bir ya da daha fazla köyün ihtiyar meclisinde alınan kararın veya yarıdan en az bir fazla sayıda seçmeninin en büyük mülk idaresine sahip amire yazılı başvuru yapması gerekir. Eğer vali gerek duyarsa valinin bildirimine bağlı olarak mahalli olan seçim kurumları en fazla 15 gün içinde kayıtlı seçmenlerin oylarını almak durumunda kalırlar. Oy sonucu tutanla valiliğe gönderilir. İşlem dosyasına göre valinin görüşü de alınır ve İçişleri Bakanlığı'na gönderilir.