Eğitim Bilinci Kapalı Solunumu Ve Dolaşımı Olan Hastaya Hangi Pozisyon Verilir?

Bilinci Kapalı Solunumu Ve Dolaşımı Olan Hastaya Hangi Pozisyon Verilir?

20.10.2021 - 16:28 | Son Güncellenme:

Herhangi bir sebeple meydana gelmiş bir kaza durumu ya da sebebi bilinmeyen bir sebepten dolayı kişide yaşanan bilinç kaybı durumlarında dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bu durumda hastaya müdahale edecek kişilerin ilkyardım konusunda bilinçli olmaları gerekmektedir. Hastaya yapılacak ilk müdahale hayati önem taşıdığı için bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olmayan insanların müdahalede bulunmamaları gerekmektedir. Peki, bilinci kapalı solunumu ve dolaşımı olan hastaya hangi pozisyon verilir? İşte, bilinci kapalı kişilere müdahale edilirken ne yapılacağını merak edenler için gerekli detaylar.

Bilinci Kapalı Solunumu Ve Dolaşımı Olan Hastaya Hangi Pozisyon Verilir

Bilinci kapalı durumda olan bir kişiye müdahale edileceği zaman bu konuda bilgili olan kişilerin acele etmeleri gerekir. Aksi taktirde kişide kalp durması meydana gelebilir.

Haberin Devamı

 Bilinci Kapalı Solunumu Ve Dolaşımı Olan Hastaya Hangi Pozisyon Verilir?

 Bilinç değerlendirilmesi yapıldıktan sonra bilinci kapalı olduğu anlaşılan bir hasta ya da yaralıyı için ilk olarak yapılması gerekenler şunlar olmaktadır:

 - Bilinç kaybı var ise dilin geriye doğru kaçma durumu göz önünde tutularak hava yolunun açık olması sağlanmalıdır. Hava yolunun açık olmasını sağlarken yaralı kişinin baş, boyun ve gövde ekseni düz olacak bir şekilde yatırılması gerekir. İlkyardımı uygulayan kişinin göz ile yaralının ağzının içini kontrol etmesi gerekmektedir. Hava yolu açık ise bir el yaralının alnına diğer elin 2 parmağının da çene kemiğinin üzerine konulması gerekmektedir. Yaralı alnından bastırarak çeneden kaldırılır ve baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 - Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.