Eğitim Birimli Oran Nedir? Kısaca Birimli Oran Örnekleri Nelerdir?

Birimli Oran Nedir? Kısaca Birimli Oran Örnekleri Nelerdir?

10.06.2021 - 04:10 | Son Güncellenme:

Hem günlük yaşamda hem de matematik işlemleri konusunda birimli oran çok fazla kullanılır. Aynı zamanda birimli oran nedir merak edilen konular içerisinde yer alır. Peki birimli oran nedir? Kısaca birimli oran örnekleri nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar.

Birimli Oran Nedir Kısaca Birimli Oran Örnekleri Nelerdir


Farkında olmadan bile gün içerisinde birçok değişik birimi üzerinden oranlama gerçekleştirilir. Bu durum özellikle herhangi bir unsuru daha etkin biçimde anlatmak ve açıklamak için oldukça işe yarar. O yüzden hangi amaçla olursa olsun mutlaka birimli oranın bilinmesi gerekir.

Birimli Oran Nedir?

Farklı birimlerin karşılaştırma olayına birimli oran denir. Bu konuda birçok farklı alandan örnek vermek mümkündür. Genel olarak ise değişik ölçülere sahip birimlerin birebir olarak karşılaştırılması şeklinde de anlatmak mümkün. Böylece tek seferde farklı birimler ele alınmak suretiyle etkin bir anlatım imkanı elde edilebilmektedir. Birçok matematik işlemi ile beraber herhangi bir durumu anlatırken, günlük hayatta birimli oran önemli bir yer teşkil eder.

Kısaca Birimli Oran Örnekleri Nelerdir?

Bazı örnekler üzerinden kısaca birimli oranı anlatmak mümkün. Mesela; 3 saat 360 kilometre yol gittim, cümlesi içerisinde 2 farklı birim karşılaştırılır. Bu bağlamda 3 saat zaman birimini gösterirken, 360 kilometre ise ne kadar yol gidildiğini anlatır. Böylece yapılacak işlem ile beraber 1 saat içerisinde 120 kilometre gidilmesi gerektiğini anlamak mümkün hale gelir.

Başka bir örnek üzerinden ise; 3 günde 21 saat çalıştım şeklinde anlatmak mümkün. Burada 3 gün zaman dilimi ile beraber 21 saat üzerinden farklı bir zaman dilimi ele alınır. Bu birimler üzerinden işlem yapıldığı vakit, 1 gün içerisinde 7 saat çalışılması gerektiğini anlamak mümkün hale gelir. Bu şekilde birçok değişik birim üzerinden oranlama yapılabilir ve daha etkin bir şekilde işlem gerçekleştirilebilir.