27.04.2021 - 13:03 | Son Güncellenme:
Atomlarda proton sayısı ile çekirdek yükü birbirlerine eşit olarak kabul edilmektedir. Çekirdek yükleri, atomların periyodik tabloda yerinin belirlenmesinde de rol oynamaktadır. Yani bu da atom sayısı ile de eşit olduğu anlamına gelmektedir.
Çekirdek Yükü Nedir, Nasıl Bulunur?
Atom numarası, çekirdek yükü ve proton sayısı atomlarda birbirine eşittir. Örneğin Helyum atomunun çekirdek yükü 2 olarak ifade edilir.
Atom yapısında proton, elektron ve nötron bulunur. Atom merkezinde ise çekirdek yer almaktadır. Çekirdekte proton ve nötron bulunur. Atom içerisinde çekirdeklerin bulunması neredeyse imkansızdır. Çünkü çekirdekler oldukça küçük boyutlardadır. Çekirdek çevresinde ise elektronlar yer alır. Bu elektronlar çekirdek çevresinde rastgele dolaşmaktadır. Elektronlar; proton ve nötrondan çok daha küçük yapılardır.
Protonların kütleleri oldukça küçüktür. Nötron ile elektronlar da aynı şekildedir. Bu nedenle bu üçü arasında ilişki bulunur. Protonun kütlesi 1 olarak kabul edildiği zaman nötronun da protona benzer bir kütlesi olacak anlamına gelir. Bu nedenle de nötron kütlesi de 1 olur. Elektronlar ise proton ve nötrondan çok daha küçük yapılardır. 1/1840 kütleye sahiptirler
Protonlar, nötronlar ve elektronların birbirinden farklı yükleri vardır. Protonlar pozitif yüklere sahiptir. Nötronlar ise nötr yapıdadır. Elektronlar ise negatif yük ile yüklenmiştir. Atomların yükü her zaman nötr olmalıdır. Bu da bir atomdaki protonların her zaman aynı miktarda olması gerektiği anlamına gelmektedir.
Nötronların zaman zaman sayısı değişse de bu durum atom yükünü etkilemez. Bu sebeple çekirdek yükleri her zaman proton sayısına eşit olmaktadır. Atomlardaki çekirdek yüklerini hep proton sayısı belirler.