Eğitim Deniz Kumu Nasıl Oluşur? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Deniz Kumu Nasıl Oluşur? Hangi Alanlarda Kullanılır?

18.10.2021 - 01:27 | Son Güncellenme:

Deniz kumu, deniz kıyılarında herkesin üzerine bastığı ve sürekli gördüğü maddelerden biridir. Tıpkı dağ, orman ve deniz gibi deniz kumlarının da bir oluşum süreci bulunmaktadır. Yazları insanların en çok bastığı ve çocukların severek oynadığı deniz kumu hakkında bulunan bütün bilgileri sizler için detaylı bir şekilde derledik.

Deniz Kumu Nasıl Oluşur Hangi Alanlarda Kullanılır

Deniz kumları kaya parçalarının uzun süre boyunca, dalgalar tarafından aşınması ile meydana gelmektedir. Bununla beraber deniz kumu aşınmasında yağmur ve fırtına da etkili bir rol oynamaktadır. 

Haberin Devamı

 Deniz Kumu Nasıl Oluşur?

 Deniz kumu dağlardan, kayalardan ve taşlardan meydana gelmektedir. Kaya yapısında bulunan taşların yağmur, rüzgar ve dalga yardımı ile aşınmasıyla oluşmaktadır. Deniz kumları binlerce yıl içerisinde kaya yapılarının aşınması ile oluşmaktadır. Bununla beraber deniz kumu, deniz canlıları sayesinde daha hızlı oluşmaktadır. 

 Deniz Kumu Hangi Alanlara Kullanılır?

 Deniz kumları genel olarak cam alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Bununla beraber inşaat yapımı sırasında, sanayide, deterjan üretimi sırasında da sıklıkla tercih edilmektedir. Boya, plastik üretimi, lastik ve seramik gibi alanlarda da sık sık kullanılan deniz kumları aynı zamanda da petrol sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır. Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir. Bununla beraber sanayi içerisinde büyük bir önem taşıyan kumlar, birçok farklı parça üretiminin ana maddesi arasında yer almaktadır. Günümüzde bütün bina yapımlarında deniz kumu kullanılmaktadır. Birleştirici yapısı sayesinde sıklıkla bina yapımı sırasında deniz kumu tercih edilmektedir.