Eğitim Dersaadet Ne Demek? TDK'ya Göre Dersaadet Kelimesinin Türkçesi Nedir?

Dersaadet Ne Demek? TDK'ya Göre Dersaadet Kelimesinin Türkçesi Nedir?

26.03.2021 - 01:50 | Son Güncellenme:

İstanbul şehri, başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birçok ülkeye başkentlik yapmıştır. Osmanlı dışında sırasıyla Roma, Bizans ve Latin İmparatorluklarına da başkentlik yapan İstanbul, tarih boyunca birçok farklı isimle anılmıştır. Osmanlı döneminde kullanılan Dersaadet ismi de bunlardan biridir. TDK'ya göre dersaadet kelimesinin anlamı nedir? Merak edenler için örnek cümleler ile birlikte derledik.

Dersaadet Ne Demek TDKya Göre Dersaadet Kelimesinin Türkçesi Nedir

Tarih boyunca İstanbul'a verilen isimlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: Konstantiniyye, Miklagord, İslambol ve Konstantinopolis. 

Haberin Devamı

 Dersaadet Ne Demek? 

 Osmanlıcada bazı birleşik kelimeler, Arapça ve Farsça sözcüklerden oluşur. Dersaadet kelimesindeki Der, Farsça kapı ve geçit demektir. Günümüzde sıklıkla kullanılan saadet kelimesi ise, mutluluk ve esenlik anlamına gelir. 

 İstanbul'un güzelliklerini methetmek için kullanılan Dersaadet kelimesi, mutluluk kapısı anlamına gelir. Bu kelime, ilk kez 16. yüzyılda, bir Divan şairi tarafından kaleme alınan kasidede geçmiştir. 

 TDK'ya Göre Dersaadet Kelimesinin Türkçesi Nedir? 

 TDK'ya göre dersaadet kelimesinin Türkçesi Mutluluk / Bahtiyarlık Kapısı'dır. Birçok metinde bu kelime İstanbul'un yerine kullanılmıştır. 

 Örnek Cümle: 

 ''Şairlerin zamanında Dersaadet diye övdüğü İstanbul şehrini ben de çok seviyorum.''