EğitimE İmza Nedir, Ne İşe Yarar? E-İmza Nasıl Alınır, Nereden Alınabilir?

E İmza Nedir, Ne İşe Yarar? E-İmza Nasıl Alınır, Nereden Alınabilir?

15.06.2021 - 14:02 | Son Güncellenme:

Günümüz teknolojisinde yazılı belgelerde kullanılan imzalar yenilenmiş ve kötü amaçlı kullanımları ortadan kaldırmak için daha güvenilir bir hal almıştır. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla dijitalde yapılan anlaşmaların altına imza atmak için e-imza modülü ortaya çıkmıştır. Bu modül elektronik ortamda imza atmayı mümkün hale getirmiş hukuki anlaşmalara resmi bir değer kazandırmıştır. Islak imza gibi geçerlilik niteliği taşıyan ve bağlayıcılık hükmü olan e-imza günümüzde bir çok firma tarafından da tercih edilmektedir. Peki E İmza nedir, ne işe yarar? E-imza nasıl alınır, nereden alınabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

E İmza Nedir, Ne İşe Yarar E-İmza Nasıl Alınır, Nereden Alınabilir

E imza elektronik ortamda atılan imza olarak tanımlanabilir. E imzalar belgelere resmi nitelik kazandırmakta ve firmaların veri bütünlüğünü korumaktadır. Çeşitli şekillerde ortaya çıkan yolsuzluk, kötü amaçlı kullanım gibi problemlerin önüne geçme sürecinde son yıllarda tercih edilmektedir.

E-İmza Nedir?

5070 sayılı kanuna göre elektronik ortamda yer alan belgelerde imzalayan kişinin kimlik doğrulamasını yapma amacıyla oluşturulmuş imzaya e imza adı verilir. E imzalar karakter, harf ve sembollerden meydana gelebilir. Islak imza ile eş değer niteliğe sahiptir.

E-İmza Ne İşe Yarar?

E imzalar belge imzalarken imzalayan kişinin profilin belirlenmesine yardımcı olur. Gayrimenkul alım ve satımı, üçüncü tarafların şahitliğinin istendiği durumlar, evlenme, veraset haricinde her alanda kullanılabilir. Elektronik ortamdaki pek çok belgenin altında e imzalar yer alır. Sözleşmelerin imzalanması için e-imza kullanılır. E-imza ile atılan her imza aksi ispat edilmediği müddetçe kesin bir delil olma niteliği taşır. Hukuki sonuçlara açık, güvenilir ve senet hükmü taşıyan bir imza çeşididir.

E-İmza Nasıl Alınır?

E imzayı almak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun elektronik sağlayıcılarına başvurmak yeterli olmaktadır. Kurumsal ve bireysel e-imza alımında farklı belgeler istenir. Bireysel e-imzalar T.C kimlik numarası, sürücü belgesi, pasaport gibi geçerlilik taşıyan belgeler ile taahhütname ve başvuru formunun doldurulmasının ardından alınabilmektedir.

Kurumsal e-imzalarda son 6 ayda alınmış faaliyet belgesi, T.C kimlik numarası veya eşdeğer nitelikteki belgeler, imza sirküleri fotokopisi gibi belgeler istenir. İlgili belgelerin tamamlanmasından sonra başvurular incelenir ve herhangi bir sorun görülmemesi durumunda e-imza alınmış olur.

E-İmza Nereden Alınabilir?

Elektronik imza almak için ESHS adı verilen Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı platformuna başvurmak gerekmektedir. Platformda istenen belgeler yer almaktadır. Nitelikli elektronik sertifika almak isteyen kişiler için NES Kullanıcı Taahhütnamesinin imzalanması gereklidir. E-imzanın alınması sürecinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na başvurulması belge kontrolü ve güvenlik prosedürleri gereğince gerekli görülmüştür.