Eğitim Elektroliz Nedir, Ne İşe Yarar? Elektroliz Nerelerde Kullanılır?

Elektroliz Nedir, Ne İşe Yarar? Elektroliz Nerelerde Kullanılır?

01.03.2021 - 16:48 | Son Güncellenme:

Elektroliz kavramı metalurji ve kaplama alanlarında sıklıkla uygulanan bir yöntemi tanımlamak için kullanılır. Her ne kadar çoğumuz elektroliz kavramına yabancı olsak da elektroliz karşımıza çıkan hayatın içindeki pek çok alanda kullanılır. Peki elektroliz nedir, ne işe yarar? Elektroliz nerelerde kullanılır? İşte elektroliz konusunda merak edilenler.

Elektroliz Nedir, Ne İşe Yarar Elektroliz Nerelerde Kullanılır

 Elektroliz, kimyasal bir bileşiği elektrik akımı kullanarak ayrıştırma işlemine verilen bir isimdir.

Haberin Devamı

 Elektroliz Nedir, Ne İşe Yarar?

 Elektrolitlerin elektrik akımı uygulandığında gösterdiği ayrışma elektroliz olarak adlandırılır. Elektroliz işlemi, elektrik akımın elektrolit içinde iletilmesi yoluyla gerçekleştirilir. Genellikle elektrolit ergimiş halde ya da tuz su çözeltisi halinde kullanılır. Elektroliz, ilk olarak 19. yüzyılda gerçekleştirilmiştir. Uygulamayı özel olarak inceleyen kişi tarafından elektroliz kavramı ortaya atılmıştır.

 Günümüzde elektroliz pek çok farklı alanda kullanılan bir yöntemdir. En yaygın olarak metalleri ayrıştırma işine yarayan elektroliz, saf madde veya metallerin yapısında bulunan başka maddeleri ortaya çıkarmak için kullanılır. Genellikle kaplama işlemlerinde elektrolizden yaygın olarak faydalanılır.

Haberin Devamı

 Elektroliz Nerelerde Kullanılır?

 Elektroliz farklı sektörlerde ve alanlarda kullanılan bir işlemdir. En yaygın olarak metalurji ve kaplama alanlarında kullanılır. Metal ayrıştırma işlemlerinde, metallerin içindeki diğer maddeleri ayrıştırmak amacıyla kullanılır. Elektroliz metal kaplamacılığında da yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kimya endüstrisinde, boya, tekstil ve ilaç malzemelerinde de elektroliz işleminden faydalanılır.

 Elektroliz son derece ucuz ve kolay bir işlem olduğu için pek çok farklı sektör bu yöntemi uygulamayı tercih eder. Sanayide elektrolitik kaplama işlemlerinde kullanılır. Çatal bıçak takımları, tepsiler, mutfak eşyaları, süs eşyaları ve takılarda gümüş çözeltisine batırılan malzemeler gümüş kaplama haline gelir. Bu şekilde kullanımı da oldukça yaygındır. Elektroliz sadece gümüş değil; altın, çelik, platin ya da herhangi bir metal kullanılarak kaplama işlemi yapılmasını sağlayan bir yöntemdir.