Eğitim Erzurumlu Emrah Kimdir? Kısaca Hayatı, Eserleri Ve Şiirleri

Erzurumlu Emrah Kimdir? Kısaca Hayatı, Eserleri Ve Şiirleri

25.04.2023 - 12:40 | Son Güncellenme:

Klasik Türk Edebiyatı, halk, tekke ve divan edebiyatı olarak üçe ayrılır. Halk edebiyatının temsilcilerinden biri olan Erzurumlu Emrah 17. yüzyılın sonunda ve 18. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamıştır. Ünlü ozan Erzurumlu Emrah kimdir? Şairin hayatı, eserleri ve şiirleri nelerdir sizler için derledik.

Erzurumlu Emrah Kimdir Kısaca Hayatı, Eserleri Ve Şiirleri

 Erzurumlu Emrah diğer halk şairleri gibi, eserlerinde sade bir dil kullanmıştır. Ozan şiirlerinde ağırlıklı olarak aşk, özlem ve ayrılık gibi konuları işlemiştir.

Haberin Devamı

 Erzurumlu Emrah Kimdir?

 Erzurumlu Emrah, 1777 yılında Erzurum'a bağlı Tanbura köyünde doğdu. Küçükken medrese eğitimi gördüğü için önce divan edebiyatıyla ilgilense de, daha sonrasında halk edebiyatına yöneldi. 

 Erzurumlu Emrah'ın Hayatı

18. yüzyılın sonunda doğan Erzurumlu Emrah, erken yaşta tasavvuf ile ilgilenmeye başladı. Medresede eğitim gördükten sonra saz çalıp şiirler söylemeye başlayan ozan, Erzurum ve çevresinde geniş bir hayran kitlesi edindi. Sevdiği kadın başkasıyla evlendirilince daha fazla Erzurum'da duramayan şair, diyar diyar dolaşmaya başladı.

 Çoğu ozan ve divan şairi eserlerinde ilahi aşktan bahsederken, Erzurumlu Emrah, beşeri aşktan bahseder. Bununla birlikte o da diğer şairler gibi kalıplaşmış mazmunlar kullanmıştır. Şiirlerinde çizdiği "Sevgili" portresi ince belli, keman kaşlı, gül yanaklıdır. Yaşamının son yıllarında Alişan Bey'in desteğini alan şair, 1854 yılında Tokat'ın Niksar ilçesinde vefat etti. 

Haberin Devamı

 Erzurumlu Emrah'ın Eserleri ve Şiirleri

 Erzurumlu Emrah, geleneksel sözlü edebiyatın en önemli temsilcilerinden biridir. Bu nedenle hayattayken şiirlerini yayımlamamıştır. Ölümünden sonra şiirleri toplu halde basılmıştır. Bunun dışında Olcay Kocatürk ve Abdülkadir Erkal'ın Erzurumlu Emrah'ın hayatını anlattığı ve şiirlerini incelediği eserler kaleme almıştır. 

 Şiirleri: 

 Bu bakışların hey peri yüzlü dilber 

 Bende çok açtı yara gözlerin 

 Bilmem ahu musun yoksa bir peri mi 

 Yakar baktığın kişiyi ala gözlerin 

 Karacaoğlan'a nazire yaptığı şiirinin son iki dizesi: 

 Güzel sevmek sarp bir kale 

 Ya alınır ya alınmaz