Eğitim Fiilimsi Nasıl Bulunur? Cümlede Fiilimsileri Bulmanın Kolay Yolu Nedir?

Fiilimsi Nasıl Bulunur? Cümlede Fiilimsileri Bulmanın Kolay Yolu Nedir?

13.05.2021 - 03:54 | Son Güncellenme:

Dil bilgisi kuralları her zaman öğrenciler tarafından öğrenilmesi zorlu konular arasında yer almaktadır. En bilinen dil bilgisi kurallarından birisi de fiilimsi olarak bilinmektedir. Fiilimsi nasıl bulunur? Cümlede fiilimsileri bulmanın kolay yolu nedir? Cümlenin içerisinde fiilimsi bulmak için nasıl teknikler kullanılacağına dair tüm detaylar.

Fiilimsi Nasıl Bulunur Cümlede Fiilimsileri Bulmanın Kolay Yolu Nedir


Bir cümlenin içerisinde geçen kelimelerin fiilimsi olup olmadığını bulmak için uygulanan kurallar bulunmaktadır. Fiilimsi olan bir kelimeyi cümle içerisinde bulabilmek için öncelikle fiilimsi eklerini bilmek gerekir. Fiilimsi ekleri bilindikten sonra ise hangi fiil ekini aldığına göre ayrımı yapılabilir.

Fiilimsi Nasıl Bulunur?

Fiilimsi, bulmak için öncelikli olarak fiilimsi eklerinin bilinmesi gerekmektedir. Fiilimsi cümlelerinde fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak fiilimsi eklerini ezberleyebilirsiniz. Üç tane fiilimsi eki olduğu söylenebilir. Bunlar; isim fiil eki, sıfat fiil eki ve zarf fiil eki olarak ifade edilebilir. Cümlelerin içerisinde geçen fiilimsileri birbirinden ayırt etmek için de yine fiilimsi eklerinin bilinmesi gerekir.

Fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Fiilimsi ekleri, fiil kök veya gövdelerine gelen eklerden oluşmaktadır. Fiilimsiler sadece fiillere gelebilir, isimlere gelemez.

Cümlede Fiilimsileri Bulmanın Kolay Yolu Nedir?

Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir. Cümlede geçen fiilimsi eklerini bulmak için bazı şifrelemeler mevcuttur. Ekleri bu kodlar ile ezberlediğiniz takdir de bulmanız daha kolay olacaktır.

İsim fiil eklerini bulmak için ''mayışmak'' kodlamasını kullanabilirsiniz. Sıfat fiil eklerini bulmak için ise ''anası mezar dikecekmiş'' kodlamasını kullanarak daha kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Son olarak en fazla eke sahip olan zarf fiil eklerini ise '' Kenyalı asiye ince ipi araklamadıkça madene giremez.'' cümlesinde bulabilirsiniz.