Eğitim Filografi Nedir, Malzemeleri Nelerdir? Kısaca Filografi Sanatı Nasıl Yapılır?

Filografi Nedir, Malzemeleri Nelerdir? Kısaca Filografi Sanatı Nasıl Yapılır?

01.03.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:

Filografi, tel ve çivi kullanılarak ahşap bir plaka üzerine yapılan el sanatıdır. İlk kez 17. yüzyılda İran'da ortaya çıkan bu sanat, kısa sürede İspanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine yayıldı. Çiçek ve kuş gibi klasik motiflerin dışında, farklı desenler de ahşap zemin üzerine işlenebilir. Dikkat ve emek gerektiren bu el sanatında kullanılan malzemelerin kalitesi de önemlidir. Filografi nedir, malzemeleri nelerdir? Filografi sanatına dair merak edilenleri sizin için derledik.

Filografi Nedir, Malzemeleri Nelerdir Kısaca Filografi Sanatı Nasıl Yapılır

Çivi sanatı adıyla da bilinen filografi, Osmanlı Devletinde de oldukça yaygındı. Genellikle kavak ve ceviz ağacından imal edilen ahşap kullanılsa da daha ucuz olduğu için sunta da tercih edilebilir. Filografi sanatı ile üretilen süslemeler, ev dışında ofislerde ve iş yerlerinde de dekorasyon amaçlı kullanılabilir.

Haberin Devamı

Filografi Nedir?

Filografi, geleneksel bir el sanatıdır. Tahta zemin üzerine çivilerle hizalanan resimlerin ipliklerle işlenmesiyle yapılır. Epey ustalık gerektiren bir sanat türü olduğu için azami oranda dikkat gerektirir. Genellikle kadınların tercih ettiği bir hobi olan filografide renk ve motif sınırlaması yoktur. Genellikle kuş ve çiçek motifleri işlense de farklı desen ve figürlerle de yapılabilir.

Filografi Malzemeleri Nelerdir?

1- Temel malzemeler:

Kare ya da dikdörtgen şeklinde ahşap bir plaka (Sunta da olabilir)

 Kumaş

 İplik

 İğne

2- Diğer malzemeler:

Yaklaşık 20 adet çivi

 Çekiç

 Çizim kağıtları

 Kalem

 Tel

 Çivileri sökmek için pense

Kısaca Filografi Sanatı Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak bir kağıda ya da kartona çizilecek olan desenin taslağı çizilir. Daha sonra o taslak ahşap plakanın üstüne tutturulur. Daha sonra kağıttaki resim çivi vasıtasıyla plakaya işlenir. Bu aşama tamamlandıktan sonra kağıt çıkarılır ve çivilerin arasındaki şekil ipliklerle işlenmeye başlar. Bu sanatı güvenli bir şekilde icra edebilmek için eldiven de kullanılmalıdır.