Eğitim Hava Direnci Nedir, Nelere Bağlıdır? Hava Direnci Formulü Nedir?

Hava Direnci Nedir, Nelere Bağlıdır? Hava Direnci Formulü Nedir?

24.02.2022 - 14:35 | Son Güncellenme:

Hava yolculuğuna olan güvenimiz, uzay araştırmaları konusundaki hevesimiz, spora ve (kendimiz dahil) bir şeyleri havadan taşımaya olan sevgimiz nedeniyle, hava direncini anlamak fiziği anlamanın anahtarıdır. Peki, hava direnci nedir tüm detayları ile derledik.

Hava Direnci Nedir, Nelere Bağlıdır Hava Direnci Formulü Nedir

 Hava direnci, havada hareket eden nesnelerin yaşadığı bir tür sürtünme kuvvetidir. Normal sürtünme gibi, hava direnci de doğası gereği dirençlidir. Bu kuvvetin gücü, cismin yüzey alanına olduğu kadar hızına da bağlıdır.

Haberin Devamı

 Hava Direnci Nedir?

 Hava direnci, bir nesne içinden geçtiğinde havanın neden olduğu bir kuvvettir. Bu kuvvet, havadan geçen bir cisme zıt yönde etki eder. Hava direnci, hareket eden cisme karşı bir sürtünme kuvveti uygular. Bir vücut hareket ettikçe, hava direnci onu yavaşlatır. Vücudun hareketi ne kadar hızlı olursa, ona karşı uygulanan hava direnci o kadar üstün olur. Hava direnci, bisiklet, araba, tren, roket, uçak ve hatta canlı cisimler gibi tüm hareketli nesneleri etkiler.

 Hava Direnci Nelere Bağlıdır?

 Hava, %70'in üzerinde nitrojen (N2), -22 oksijen (O2), karbon dioksit (CO2) ve daha küçük oranlarda Argon gibi diğer gazlardan oluşan gazların bir kombinasyonudur. Hava direnci;

Hıza,

Sürüklenme kuvvetine,

Haberin Devamı

Şekle ve boyutuna,

Yüksekliğine göre değişmektedir.

Örneğin, kare bir karton parçasının hareketi, karton geniş tarafı havayla birlikte yönlendirildiğinde, zemine paralel yönlendirilmesine göre havadan daha fazla dirençle karşı karşıya kalır. Kartonun derinliği, uzunluk ve genişliğinin yüzey alanından çok daha küçük bir yüzey alanına sahiptir.

 Hava Direnci Formülü Nedir?

 Hava direnci formülü: Fair = -cv(2) karesidir.

 F, hava direncinin kuvvetidir. c, kuvvet sabitidir. v nesnenin hızıdır.

 Negatif işaret, hava direncinin yönünün cismin hareket yönünün tersi olduğunu gösterir. Bu sayısallardan bazıları biliniyorsa, vücudun hava direnci, hava sabiti ve hızının bulunmasında Hava Direnci Formülünden yararlanılır. Bu formülün havacılıkta geniş uygulamaları vardır.