Eğitim Heterotrof Nedir? Heterotrof Beslenme Hangi Canlılarda Görülür?

Heterotrof Nedir? Heterotrof Beslenme Hangi Canlılarda Görülür?

02.03.2021 - 15:46 | Son Güncellenme:

Canlılar, yaşamını sürdürmek için ihtiyaç duydukları besinleri ya dışarıdan alırlar ya da kendileri üretirler. Kendi besinlerini üreten canlılara ototrof denir. Bu canlıların %80'ini bitkiler oluşturur. Dış beslek adıyla bilinen heterotroflar ise organik beslenirler. Beslenme biçimlerine göre üç türe ayrılırlar. Bunlar sırasıyla etoburlar, otçullar ve hepçillerdir. Bununla birlikte parazitik ve saprofitik olarak adlandırılan formlar da bu sınıfta yer alır. Heterotrof nedir? Heterotrof beslenme hangi canlılarda görülür? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Heterotrof Nedir Heterotrof Beslenme Hangi Canlılarda Görülür

Parazitik beslenmenin bir diğer adı simbiyotiktir. Bakteriler, parazitler ve diğer tek hücreli canlılar, başka canlıların üzerinden beslenir. Saprofitlik beslenme ise çürükçül ve ayrıştırıcı adıyla da bilinir.

Heterotrot Nedir?

Tüketiciler adıyla da bilinen canlılar heterotrof beslenirler. Besin ihtiyacını karşılamak için avlanmak ya da bitkisel kaynakları tüketmek zorundadırlar. Türlerine göre 1., 2., 3. ve 4. derece tüketiciler mevcuttur. Çene yapıları katı beslenmek için uygundur.

1. ve 2. derece etçiller genellikle grup halinde dolaşır ve avlanırlar. Aslanlar ve panterler bu canlılara örnek olarak gösterilebilir.

Heterotrof Beslenme Hangi Canlılarda Görülür?

Heterotrof beslenme karnivor adıyla da bilinen etçillerde görülür.

Etçil canlılara örnekler: Aslan, panter, tilki, kaplan, köpek, kedi.

Not: Leşle beslenen canlılara leşçil denir. Leşçil hayvanlar da etçil canlılar sınıfına dahildir. Örneğin: Çakal, sırtlan ve bazı karga türleri.

Otçul canlıların fiziksel yapıları etçil hayvanlara göre daha güçsüzdür. Hem etinden hem sütünden faydalandığımız hayvanlar bu türe girer.

Koyun, keçi ve koç gibi küçükbaş hayvanlar.

Hindi, tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları.

Tavşan, fare ve kirpi kemirgen hayvanlar.

Hem etle hem de beslenen canlılar ise hepçil ve omnivor adıyla bilinir. Hepçil canlılarda heterotrof beslenme görülür. Bu canlılar da besinlerini dışarıdan karşılamak ve avlanmak zorundadır.