Eğitim Hikmet Nedir? Tasavvufta Hikmet Kavramı Ne Anlama Gelir?

Hikmet Nedir? Tasavvufta Hikmet Kavramı Ne Anlama Gelir?

06.04.2023 - 15:31 | Son Güncellenme:

Hikmet kelimesi Türkçe içerisinde tasavvufi bir anlama gelen kelimelerdendir. İlim, irfan öğretmek için kullanılan bu kelime İslami değerlerin insanlara aktarılmasına yardımcı olmaktadır. Hikmet kelimesinin asıl anlamı ise "eşyanın kusursuz bir biçimde yaratılması" şeklinde karşılık bulmaktadır. İşte, tüm detaylar.

Hikmet Nedir Tasavvufta Hikmet Kavramı Ne Anlama Gelir

Hikmet, Allah için kullanılan eşyanın yaratışı ve kusursuz yaratılış şeklinde ifade edilen terimlerden biridir. Hayırlı iş yapmak ya da insanlar için faydalı olan bir eşyanın üretilmesi anlamlarına da gelen bu kelime pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Hikmet sahibi olmak ise varlığının kıymetini bilmek ve bunlar için şükretmek olarak karşılık görmektedir. Hayırlı işler yapmak Hikmet sahibi olmayı göstermektedir.

Haberin Devamı

Hikmet Nedir?

Hikmet, genel kavram bakımından bir eşyanın kusursuz yaratılması ve bu eşyanın Allah için kullanılması şeklinde ifade edilmektedir. İlim ve akıl sayesinde gerçeğe ulaşılması anlamlarına da gelen bu kelime kusursuz yaratılışın ifade edildiği temel sözcüklerden biridir.

İnsan için üretilen her bir eşya için hikmet kelimesi kullanılmaktadır. Hikmet sözcüğü aynı zamanda güzel amel sahibi olmayı ve bu kişilerin ahlak bakımından olgun davranmasını da anlatmaktadır. Faydalı olan ilim ve anlayış şeklinde yorumlanarak günümüzde cümle içerisinde kullanılmaktadır.

Tasavvufta Hikmet Kavramı Ne Anlama Gelir?

Tasavvufta hikmet kelimesi dengeli olma ya da bir konu ve anlaşmazlık durumunda orta yolu bulma şeklinde anlatılmaktadır. Adaletten şaşmama ve doğruluk en temel kavramlarından biridir. Hikmet insanın gücü ile ölçülmektedir. Tasavvufta hikmetin asıl anlamı ise ilim ve irfan öğrenme yolu şeklinde gösterilmektedir.

 

Yazarlar