Eğitim Hız Vektörel Mi Yoksa Skaler Mi?

Hız Vektörel Mi Yoksa Skaler Mi?

18.05.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:

Fizikte yer alan birçok konu vardır. Bu konuların içeriği ise oldukça farklı olmaktadır. Bu konulardan biriside vektörel ve skalerdir. Bu konu karışık gibi görünse de aslında oldukça kolay bir konudur. İnsanların merak ettiği ise hızın vektörel mi yoksa skaler mi olduğudur. Sizler için Hız vektörel mi yoksa skaler mi? Tüm detayları derledik.

Hız Vektörel Mi Yoksa Skaler Mi

Fizikte ölçülen büyüklüklere vektörel veya skaler adı verilmektedir. Bu iki kavrmadan başka verilen isim yoldur. Skaler büyüklükler şiddetle ifade edilirken, vektörel ise şiddetin yanında yön ve doğrultu ile ifade edilmektedir. Bu yüzden iki kavram arasında farklar olması muhtemeldir. 

Haberin Devamı

Hız Vektörel mi, Yoksa Skaler mi? 

Hızın durumuna baktığımız zaman vektörel olduğunu görmekteyiz. Çünkü hız için yön bilgisine de ihtiyaç vardır. Örneğin bir uçağı ele aldığımız zaman vektörel bir durum görebiliriz. Uçağın hızı, uçağın hem ne kadar hız yaptığını hem de hangi yöne gittiğini anlatmaktadır. Bu yüzden hız her zaman için vektöreldir. 

Tabi sürat ile hızı karıştıran kişiler olabilir. Ancak sürat ile hızı karıştırmamak lazımdır. Sürat skaler olurken hız ise vektöreldir.