Eğitim İptal Davası Nedir, Neye Karşı Açılır? İptal Davalarına Kim Bakar?

İptal Davası Nedir, Neye Karşı Açılır? İptal Davalarına Kim Bakar?

22.07.2022 - 01:28 | Son Güncellenme:

Hukuka aykırı olarak sonuçlanan bir davayı iptal etmek için iptal davası açılmaktadır. İptal davasının açılabilmesi için alınan kararın her yönden geçersiz olması gerekmektedir. Hukuka aykırı olması herhangi bir borç doğurmamaktadır. Kişiler karara itiraz etmek ve iptalini istemek için belli bir süre içerisinde iptal başvurusunda bulunmalıdır. Aksi takdirde kararın iptali olmamaktadır. İşte, tüm detaylar.

İptal Davası Nedir, Neye Karşı Açılır İptal Davalarına Kim Bakar

İptal davası yalnızca hukuka aykırı olan bir kararın iptal edilmesi olmamaktadır. İptalin yanında kararın hukuka uygunluğu da sağlanmaktadır. Böylece bir mağduriyet durumunun ortaya çıkması engellenmeye çalışılmaktadır. Hukuka uygun olmadığı düşünülen davalarda kişilerin iptal davası açma hakkı saklanmaktadır.

Haberin Devamı

 İptal Davası Nedir, Neye Karşı Açılır?

 İptal davası haksız durumlarda açılma hakkı tanınan bir davadır. Bu davada kişilerin mağdur edilmesi önlenmeye çalışılmaktadır. İptal davası için önceden görülmüş bir dava olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu davanın sonucunun hukuka aykırı olması gereklidir.

 İptal davası haksız sonuçlanan bir dava üzerine açılan dava olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre ortada hukuka uygun olmayan şekilde bir karar çıkmıştır. Bu durumda mağdur olan kişi hakkını korumak ve çıkarını sağlamak için iptal davası açmaktadır.

 İptal Davalarına Kim Bakar?

 İptal davalarına bakan kişiler genellikle idare mahkemelerinde bulunmaktadır. İdare mahkemelerinde çabuk çözüme kavuşturulacak iptal davalarına bakılmaktadır. Bunun dışında iptal davalarından sorumlu bir yer de Danıştay olmaktadır. Burada daha büyük davalar görülmektedir ve sonuca bağlanmaktadır. İptal davanız için idare mahkemelerine gitmeniz gerekmektedir.