Eğitim Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri, Sonuçları Ve Etkileri Nelerdir?

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Nedenleri, Sonuçları Ve Etkileri Nelerdir?

11.11.2021 - 13:07 | Son Güncellenme:

Yerel gündemde ve dünya gündeminde olan bazı konular sıklıkla karşılaşılsa da tam olarak ne olduğu bilinmeyebilir. Özellikle günümüzde inanılmaz yoğun bir bilgi akışı vardır. Sosyal medya, klasik haber kaynaklarını da bu anlamda çok gerilerde bırakmış durumdadır. Dünya çapında bir sorun olarak bilinen küresel iklim değişikliği de böylesine karmaşık bir gündem maddesi olma özelliğine sahiptir. İşte küresel iklim değişikliği denir, Küresel iklim değişikliği nedenleri, sonuçları, etkileri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Küresel İklim Değişikliği Nedir Nedenleri, Sonuçları Ve Etkileri Nelerdir

Küresel iklim değişikliği, doğanın doğal döngüsünde var olan değişikliğin dışında insan etkinliklerinin neden olduğu değişikliktir.

Haberin Devamı

 Küresel İklim Değişikliği Nedir?

 Son yıllarda gündeme gelen Paris İklim Anlaşması'nın hazırlanmasına da sebep olan küresel iklim değişikliği önemli bir sorundur. Küresel iklim değişikliği deyince anlaşılan; yerkürenin uzun jeoloji tarihi boyunca yaşanan iklimin doğal değişkenliğine ek olarak insan etkinliklerinin sebep olduğu bir değişkenliktir.

 Nedenleri, Sonuçları Ve Etkileri Nelerdir?

 Bazı aktivistlerin ve sivil toplum kuruluşların yıllar önce gündeme taşıyarak dikkat çektikleri ve farkındalık yaratmak için uğraştıkları küresel iklim değişikliği artık tüm dünyada görünür hale gelmiştir. Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarının da ortaya çıkmaya başlaması ile birlikle dünya ülkeleri bu konuda harekete geçmiş ve bunun neticesinde 2015 yılında Paris İklim Anlaşması imzalanmıştır.

Haberin Devamı

 Dünya ülkelerinin böylesi bir Anlaşma imzalamaya götüren süreç tehlikeli boyutlara varmış olan küresel iklim değişikliği sonuçlarıdır. Küresel İklim Değişikliği Nedenlerini ana hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:

Küresel iklim değişikliğinin başlıca sebebi sera gazı emisyonlarında gözlenen artış miktarıdır. (Bu gazlara örnek; metan, nitröz oksit vb)

Fosil yakıtlarının yakılması sonucu atmosferdeki karbondioksit oranının artması ana sorundur.

Tarım bir başka faktördür. Ekolojik tarım faaliyetlerinden uzaklaşılması ve agresif, saldırgan bir tarım da küresel iklim değişikliğinin nedenlerindendir. Tarım alanları için ormanların yok edilmesi, ağaçların kesilmesi gibi.

Bir diğer faktör de insandır. Fosil yakıt kullanımı, aşırı elektrik kullanımı, ısı ve ulaşım ciddi anlamda küresel iklim değişikliğinin sebepleri arasında yer almaktadır.

Küresel İklim Değişiklinin Olumsuz sonuçlarını ve etkilerini de şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

Sıcak hava dalgalarının artması 

Orman yangınlarının artması

Kuvvetli yağışlar

Kuraklık

Sel

Bu sonuçlar insanları açlığa, yokluğa mahkum edecek ve büyük felaketlere neden olacaktır. Her geçen gün etkileri daha çok hissedilen küresel iklim değişikliğinin durdurulması ya da en aza indirilmesi için önlemler alınmadığı takdirde bunun tüm dünyanın ekonomik ve siyasi hayatını etkileyeceği açıktır.