Eğitim Mevsimler Ve İklim Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

Mevsimler Ve İklim Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

06.11.2021 - 22:17 | Son Güncellenme:

Günümüzde genel kültür sahibi olmak ve genel kültürü geliştirmek kişisel gelişim bakımından son derece önemlidir. Çağımız iletişim çağı olduğundan var pek çok iletişim kanalından her konuda bilgi sahibi olmak olanaklıdır. Sosyal medya, televizyon kanalları ve elbette klasik yazılı kitap, dergi ve gazeteler bu konularda önemli kaynaklardır. Bu bağlamda temel bilgiye sahip olunması gereken bir konu başlığı da iklim ve mevsimlerdir. İşte mevsimler, iklim nedir, konu anlatımı ve çok daha fazlasını sizler için derledik.

Mevsimler Ve İklim Nedir Kısaca Konu Anlatımı


İklim ve mevsim konuları ilintili ve bağlantılı olduğundan birlikte ele alınıp incelenmesi doğrudur.

Mevsimler Ve İklim Nedir?

Farklı bilim dallarının ve genel anlamda coğrafyanın da konusu olan "mevsimler ve iklim" konusunu kısaca şöyle tarif etmek mümkündür: Dünyanın dönmesi sebebiyle bazı olaylar gerçekleşir. Dünyanın da iki türlü hareketi vardır. Birincisi dünya kendi etrafında döner. İkinci hareketi de dünyanın güneş etrafında dönmesidir.
Dünyanın kendi etrafında dönmesi sonucunda "gece ve gündüz" meydana gelir. Dünyanın güneş etrafında dönmesi sonucunda da "mevsimler" meydana gelir.

Kısaca Konu Anlatımı

Bir bölgenin iklimini belirleyen mevsimlerdir. Mikroklima ve makraoklima başlıkları altında da klima konusu incelenir. Mevsimlerin oluşumunda dünyanın güneş etrafında dönmesinin sebep olduğunu öğrendikten sonra mevsimlerin nasıl oluştuğu başlıklar altında incelenecek olursa:

Haberin Devamı

Dünya dönerken eğik bir eksende döner. Dünyanın 23 derece ve 27 dakikalık bir açıyla dönmesi sebebiyle de güneşin ışınları her yere aynı açı ile düşmez.

Dünya güneş etrafında dönerken, yılın belirli bölümlerinde güneş ışınlarının düşme açıları değişir.

İşte dünyanın güneş etrafında dönerken farklı noktalarında farklı sıcaklıklar oluşması ile "mevsimler" ortaya çıkar.

Güneş ışınları kutup bölgelerine hiç bir vakit dik açı ile düşmez. Bu sebeple de kutup bölgelerinde sıcaklık sürekli düşük seviyede olur.

İklim terimi de; dünyanın herhangi bir yerinde uzun seneler boyunca gözlemlenen bütün hava olaylarının ortalamasını anlatır. "Çöl iklimi", "Savan İklimi", "Karasal İklim" , "Tropikal iklim", "Soğuk İklim" gibi değişik ilkim türleri ve iklim tipleri vardır.

Haberin Devamı

Klimatoloji yani iklim bilim bu konular inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Konusu iklim olan bu bilim dalındaki insanlara da "klimatolog" denir.