Eğitim Oktet Kuralı Nedir? Oktet Kuralına Uyan Elementler Nelerdir?

Oktet Kuralı Nedir? Oktet Kuralına Uyan Elementler Nelerdir?

26.03.2022 - 15:05 | Son Güncellenme:

Oktet kuralının bir diğer ismi de Türkçe içerikli olacak şekilde sekizli kuraldır. Bu kurak fizik ve kimya bilimiyle ilgilidir. Kuralda bazı elementler söz konusudur. Kimya alanında bu kurala bir benzetme kuralı da denilmektedir. Tepkimeye giren elementler, elektron sayıları, atom gibi konular bu başlık altında da geçmektedir. Oktet kuralı nedir, oktet kuralına uyan elementler nelerdir detayları ile derledik.

Oktet Kuralı Nedir Oktet Kuralına Uyan Elementler Nelerdir

Kimya alanında eğitim almış bireyler veya kimya sektöründe iş yapan uzmanlar mutlaka oktet kuralını duymuştur. Bizler günlük yaşamlarımızda oktet kuralından bahsetmesek bile bu uzmanlar oktet kuralının detaylarını son derece iyi bilmektedir. Bu kurala uyan ve uymayan elementleri de ayrı kategorilerde inceleyebilmektedir. Kimya alanına meraklı olan kişiler oktet kuralına da oldukça ilgi duymaktadır. 

Haberin Devamı

 Oktet Kuralı Nedir?

 Elementlerin birleşik meydana getirmesi işleminde son orbitalindeki elektron sayılarını soy gazlarınkine benzer olacak şekilde sekize getirmesi kuralına oktet kuralı denmektedir. Bu kuralla ilişkilendirilen bir diğer kural da dublet kuralıdır. Helyumun sadece iki elektronu vardır. O halde helyuma benzemek için elektron sayının ikiye getirilmesi gerekmektedir. İşte bu kural da dublet kuralıdır. 

 Oktet kuralında atomların elektron katman dizilimleri helyum dışındaki soy gazların elektron dizilimlerine benzetilir. Oktet kuralının tanımında dikkat çekilen helyum dışındaki cümlesidir. Çünkü helyum benzetmesi dublet kuralına aittir. 

 Oktet Kuralına Uyan Elementler Nelerdir?

 Yukarıdaki oktet kuralı tanımında söylediğimiz gibi bu kuralda helyum dışındaki soy gazlar söz konusudur. Helyum dışındaki soy gazların son yörüngesinde zaten 8 elektron bulunur. Bu durumda atomlar ise elektron verebilir ya da alabilir. Atomların bu işlemleri yapma amacı kararlı hale gelmek istemeleridir. Atomlar ortaklaşa kullanma halinde de kararlı duruma gelebilmektedir. Helyum ise tek elektron katmanına sahiptir ve 2 elektronu vardır. Dublet kuralında sadece H, Li, Be, B elementleri bu kurala uyar. İstisnai durumlarda ise C atomu da buraya dahil edilebilir.