Eğitim Omurgasız Hayvanlar Nelerdir? Omurgasız Hayvanların Özellikleri Nelerdir?

Omurgasız Hayvanlar Nelerdir? Omurgasız Hayvanların Özellikleri Nelerdir?

10.07.2022 - 02:33 | Son Güncellenme:

Omurgasız hayvanlarda adından da anlaşılacağı gibi herhangi bir iskelet sistemi yoktur. Bu hayvanlar yumuşak gövdelere sahiptir. Her türlü su türünde, hava ve karada pek çok çeşidi bulunan bu hayvanların gelişen organ ya da sistemleri yoktur. Yaban hayatını korum aşamasında oldukça aktif olan omurgasız hayvanlar, kendi içlerinde alt kategorilere ayrılmaktadır. Peki, omurgasız hayvanlar nelerdir? Omurgasız hayvanların ortak özellikleri nelerdir? Omurgasız hayvanlar hakkında tüm merak edilenler.

Omurgasız Hayvanlar Nelerdir Omurgasız Hayvanların Özellikleri Nelerdir


Omurgasız hayvanlar 6 grup olmak üzere kendi içlerinde ayrılan ve herhangi bir iskelet sistemi bulunmayan canlı türleridir. Süngerler, derisi dikenli, eklem bacaklı, solucanlar, sölenterler ve yumuşakçak olarak ayrılır.

Omurgasız Hayvanlar Nelerdir?

Omurgasız hayvanlar kendi içlerinde 6 alt gruba ayrılan ve oldukça geniş yelpazeye yayılan bir canlı grubudur. Bu hayvanlar arasında yengeç, ıstakoz, süngerler, kalamar, mercan, hamam böceği, çekirge, kelebek, sivrisinek, denizyıldızı, denizkestanesi, örümcek gibi hayvanlar omurgasız hayvanlar grubuna örnek olarak verilebilir.

Omurgasız Hayvanların Özellikleri Nelerdir?

Omurgasız hayvanlarda diğer canlılarda olduğu gibi hücre duvarı yer almaz. Çok hücreli olan bu canlılar çevrelerinden ısı emer ve vücutlarını bu şekilde ısıtırlar. Omurgaları bulunmayan bu hayvanlar, yeni bir organizma üretme amacı ile iki üreme veya gamet tarafınca ürerler. Pek çok omurgasız hayvan türü metaformoz adı verilen bir süreçten geçmektedir. Bu süreçten geçtikçe ve büyüdükçe de şekillerinde gözle görülür bir değişme meydana gelir.