Eğitim ÖSYM KPSS başvurusu nasıl yapılır?

ÖSYM KPSS başvurusu nasıl yapılır?

19.03.2016 - 17:06 | Son Güncellenme:

ÖSYM'nin düzenlemiş olduğu 22-29 Mayıs ve 24 Temmuz tarihinde yapılacak olan KPSS’nin başvuruları 17 Mart itibariyle başladı. 31 Mart’ta sona erecek olan sınav başvurularının nasıl yapılacağı haberimizde.

ÖSYM KPSS başvurusu nasıl yapılır

Ülke genelinde yapılan birçok sınav bulunmaktadır. Bu sınavlara küçük yaşımızdan itibaren girmeye başlarız. İlk girdiğimiz ülke geneli sınavı ise liseye giriş için yapılan sınavdır. Bu sınav sonucunda öğrenim göreceğimiz lise belirlenmektedir. Lise hayatımızı 4 yıl sonra bitirdiğimizde başka bir sınava daha tabi tutuluruz. Bu sınav ise gideceğimiz üniversiteyi belirleyen sınavdır. Ve üniversite sınavı iki aşamalı bir sınavdır. Üniversiteyi tamamladıktan sonra isteğe bağlı olarak girilebilen sınavlar vardır. Bu sınavlar yüksek lisans sınavları olarak adlandırılmaktadır. Bu sınavlardan sizler için yazımızda anlatmış olduğumuz sınav KPSS sınavıdır. KPSS sınavı ve sınav başvurusu hakkında bilmeniz gereken her şeyi detaylı ve anlaşılır bir şekilde yazımızda anlatmaya çalışacağız. Öncelikle KPSS’nin ne olduğu ile ilgili biraz bilgi verelim.

KPSS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

KPSS Nedir, Ne İşe Yarar?

KPSS’nin açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı’dır. Bu sınava girebilmek için üniversite bitirmeye gerek yoktur. Lise mezunu olmanız yeterlidir. Yani KPSS özetle, kamu alanlarında görev alacak veya almak isteyen adaylar için hazırlanmış bir seçme sınavıdır. KPSS sınavı üç bölümden oluşmaktadır. KPSS A, KPSS B ve Öğretmenlik olarak ayrı ayrı değerlendirilen bu sınavlarda hangi eğitim düzeyindeki adayların hangi grupta değerlendirileceği şu şekilde belirlenmektedir:

KPSS A grubunda kamu yönetiminde görev almak isteyen adayların aşağıdaki fakültelerin en az birinden mezun olmaları gerekmektedir.

- Hukuk

- Siyasal Bilgiler

- İşletme

- İktisadi ve İdari Bilimler

- İktisat

KPSS A sınavına girip puan almak için herhangi bir üniversiteden mezuniyet şartı yoktur. Ancak iş başvurularında üniversiteden mezun olmuş olması istenmektedir.

KPSS B;

KPSS A alanındaki fakültelerin dışındaki mühendislik, teknikerlik, teknisyenlik, memur, psikolog, mimar, veteriner ve bunlara benzer tüm kadrolar KPSS B grubunda yer almaktadır. Bu kadrolardan atanmak isteyen aday ÖSYM’nin yapmış olduğu çift yıllardaki sınavlardan birine girerek uygun puanı almalıdır.

Öğretmenlik;

Bu alanların dışarısında öğretmenlik yapmak isteyen adaylar için oluşturulmuş olan gruptur. Öğretmen olmak isteyen her adayın bu sınava girmesi gerekmektedir.

KPSS Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

2016 yılında yapılacak olan KPSS sınav başvuru süreci 17-31 Mart arasında yapılmaktadır. Bu tarihler arasında sınava giriş başvurunuzu mutlaka yapmış olmanız gerekmektedir. KPSS sınav başvurusu yapılabilmesi için ilk olarak ÖSYM’nin KPSS sınavı ile ilgili sekmesinde bulunan kaç oturuma girileceği alanı doldurulmalıdır. Daha sonra anlaşmalı bankalara sınav ücreti yatırılmalıdır. Bu aşamadan sonra tekrar ÖSYM sitesine giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.