Eğitim Radyasyon Nedir, Radyasyonun Zararları Nelerdir? Radyasyondan Nasıl Korunulur?

Radyasyon Nedir, Radyasyonun Zararları Nelerdir? Radyasyondan Nasıl Korunulur?

21.05.2021 - 15:20 | Son Güncellenme:

İnsanlık için kullanılan bir unsur olması ile beraber, aynı zamanda radyasyon oldukça zararlıdır. Bu doğrultuda günlük yaşantıda çok sık karşılaşılan bir kelime olarak radyasyon öne çıkar. Peki radyasyon nedir, radyasyonun zararları nelerdir? Radyasyondan nasıl korunur? İşte bu konu üzerine merak edilenler.

Radyasyon Nedir, Radyasyonun Zararları Nelerdir Radyasyondan Nasıl Korunulur

Hem bilim dünyasında hem de tıp alanında radyasyon amaca uygun farklı şekillerde kullanılır. Ancak saf halde ve tek başına insan fizyonomisi için oldukça tehlikeli bir aktarım olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı radyasyon ve zararlarının ne olduğu internet üzerinden çok sık araştırılır.

Haberin Devamı

 Radyasyon Nedir?

Radyasyon aynı zamanda ışınım anlamına gelir. Elektromanyetik dalgalar ve parçacıklar biçiminde bulunan enerji yayımı veya aktarımı şeklinde ifade edilir. Aynı zamanda alfa, beta ve gama ışınları ile beraber, radyoaktif maddelerin meydana getirdiği unsurların bütününe radyasyon denir. Bu duruma uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışın da dahildir. Bu doğrultuda çıplak halde oldukça zararlıdır ve ölümcül risk taşır.

 Radyasyonun Zararları Nelerdir?

 Radyasyon küçük ya da büyük, insan vücudunda birçok zarar oluşturabilmektedir. Bu bağlamda radyasyon vücutta hızlı bir şekilde ve tamamında etki yapar. Her ne kadar vücut anında radyasyona cevap verse dahi bu durum çok da etkili olmaz.

Haberin Devamı

 - Deride kızarıklık

 - Ülserasyon

 - Üreme hücrelerinde sterilizasyon

 - Gözde katarakt

 - Saçlı deride saç dökülmesi

 - İshal ve bulantı

 Genel olarak yan etki şeklinde yukarıda verilen maddeler radyasyon üzerinden zararlı biçimde ortaya çıkar. Ancak radyasyon üzerinden farklı ışınlar direkt olarak insan vücuduna geldiğinde, kanser ve benzeri gibi ölümcül tehlikeleri önemli oranda ortaya çıkarır.

 Radyasyondan Nasıl Korunur?

 Radyasyondan korunmak için belli başlı bazı yöntemler bulunmaktadır.

 - Yatarken modem ile beraber tüm elektronik cihazlar kapatılmalıdır.

 - Saç kurutma makineleri aralıklı şekilde kullanılmalıdır.

 - Hamileler radyoaktif içeren yerlere girmemelidir.