Eğitim Refik Halit Karay Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Refik Halit Karay Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

26.05.2021 - 05:25 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatında pek çok önemli yazar bulunmaktadır. Bu yazarlardan bir tanesi de Refik Halit Karay'dır. Refik Halit Karay yazmış olduğu eserleri ile Türk edebiyatına ayrı bir hava katmış ve eserleri günümüzde halen daha okutulmaktadır. Son günlerde Refik Halit Karay ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki Refik Halit Karay kimdir? Refik Halit Karay hayatı nasıldır? Refik Halit Karay eserleri nelerdir? İşte Refik Halit Karay ile ilgili tüm detaylar.

Refik Halit Karay Kimdir Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Refik Halit Karay roman yazarıdır. Refik Halit Karakayış olarak da bilinmektedir.

Refik Halit Karay Hayatı

Refik Halit Karay 1888 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babasının ismi Mehmed Halid'dir. Refik Halit Karay Galatasaray lisesine başlamış ve burada hukuk bölümünü bitirmiştir. Başarılı bir eğitim hayatı geçiren Refik Halit Karay edebiyata da lise çağlarında ilgi duymaya başlamıştır. Refik Halit Karay okulunu bitirdikten sonra babasının mesleğini icra etmiş ve Hazina ve maliye bakanlığına atanarak burada memur olarak çalışmaya başlamıştır. Refik Halit Karay II. Meşrutiyet ilan edildikten sonra da memurluğu bırakarak gazeteci olarak çalışmaya başlamıştır.

Bu dönemde gazeteciliğe ilgi duyarak Tercüman-ı hakikat gazetesinde muhabirlik yapmaya başladı. Refik Halit Karay fecri ati topluluğuna da katılmış ve burada da eserler yazmaya devam etmiştir.

Refik Halit Karay Eserleri
- Minelbab İlemihrab
- Bir Ömür Boyunca
- Kanije Müdaafası
- Bir İçim Su
- Tanrı'ya Şikayet
- Makyajlı Kadın
- İlk Adım
- Üç Nesil Üç Hayat
- Deli
- Ay Peşinde

Refik Halit Karay Romanları
- Yezidin Kızı
- Ay Peşinde
- Anahtar
- Dişi Örümcek
- Nilgün
- Kadınlar Tekkesi
- Sonuncu Kadeh
- Yerini Seven Fidan
- Ayın On Dördü
- Yüzen Bahçe
- Gurbet Hikayeleri
- Memleket Hikayeleri

Refik Halit Karay Edebi Kişiliği

Refik Halit Karay daha çok realist akımına kapılmıştır. Eserlerinde de realist akımı ile ilgili eserler yazmıştır. Bu ilk olarak Memleket hikayelerinde görülmektedir. Aynı zamanda cumhuriyetin ilanı ile de birlikte fikir ayrılıklarına düşmüştür. Refik Halit Karay edebiyatta ilk olarak Fecri atiye katılmış ve daha sonra milli edebiyat topluluğuna geçmiştir. Refik Halit Karay hikaye ve romanlarında pek çok tasvirlere başvurmuştur.

Refik Halit Karay eserlerinde mizahı da ön plana çıkarmış. Çıkarmış olduğu mizahi eserler çok kişi tarafından beğenilmiştir. Aynı zamanda eserlerinde Anadolu halkının sorunlarına da değinmiştir. Çok yönlü bir edebi eserler ortaya koyan Refik Halit Karay beğenilen bir yazar olmuştur.

 

Yazarlar