Eğitim Roma İmparatorluğu Kuruluş Tarihi, Sınırları, Kurucusu Ve Hükümdarları

Roma İmparatorluğu Kuruluş Tarihi, Sınırları, Kurucusu Ve Hükümdarları

18.02.2022 - 15:56 | Son Güncellenme:

Geçmiş dönemlerde bulunan ve o dönemlerde güçlü devletler arasında yer almış pek çok imparatorluk bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Roma İmparatorluğu olmaktadır. Günümüzde özellikle tarih ile ilgilenen kişiler Roma İmparatorluğu hakkında pek çok araştırma yapmaktadır. Peki Roma İmparatorluğu kuruluş tarihi, sınırları, kurucusu ve hükümdarları nelerdir? Sizlere Roma İmparatorluğu hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Roma İmparatorluğu Kuruluş Tarihi, Sınırları, Kurucusu Ve Hükümdarları

Roma İmparatorluğu Dünya'nın en güçlü imparatorlukları arasında yer almaktadır. Mutlak monarşi ile yönetilmiş olan Roma İmparatorluğu başkenti ise İstanbul eski ismi ile Konstantinopolis olmaktadır.

Haberin Devamı

Roma İmparatorluğu Kuruluş Tarihi

Roma İmparatorluğu M.Ö. 27. yüzyılda kurulmuş bir imparatorluktur. Tarihi kaynaklarda Antik Roma devleti olarak geçen Roma İmparatorluğu ikiye ayrılmıştır. Bunlar Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olmaktadır.

Roma İmparatorluğu İtalyan yarımadasında doğmuş ve bölgenin jeopolitik konumundan faydalanmıştır. Böylece kısa süre içerisinde seferlerini arttırmış ve imparatorluk alanında önemli adımlar atmıştır. Bunlar ile birlikte Roma İmparatorluğu Avrupa, Asya ve Afrika'da varlığını da kısa sürede hissettirmiş bir imparatorluktur. Bu nedenle bu bölgelerde pek çok mimari eseri de etkilemişlerdir. 

Roma İmparatorluğu Persler ve Yunanlılar ile pek çok çekişmeye girmiştir ve sonucunda Roma İmparatorluğu daha da büyümüştür. Anadolu'ya gelmelerinden sonra ise Doğu Roma İmparatorluğu olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

Haberin Devamı

Roma İmparatorluğu iç karışıklıklar sonucunda krizler yaşamaya başlamıştır. 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesi ile birlikte de Roma İmparatorluğu tamamen tarihe karışmıştır.

Roma İmparatorluğu Sınırları

Roma İmparatorluğu Dünya üzerinde kurulmuş en büyük ve en önemli imparatorluklar arasında bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu Batı'da İspanya'dan Doğu'da ise Hazar Denizine kadar uzanmaktadır. Roma İmparatorluğu Kuzey'de ise İngiltere topraklarına kadar, Güney'de Afrika'ya kadar topraklara sahip olmuştur. Bunlar ile birlikte Roma İmparatorluğu Orta Doğu topraklarına da sahip olmuştur.

Roma İmparatorluğu Kurucusu ve Hükümdarları

Roma İmparatorluğu kurucusu Augustus olarak bilinmektedir. Kurulduğu döneminden itibaren pek çok hükümdar değişmiştir. Roma İmparatorluğu hükümdarları şunlardır:

 - Augustus

 - Tiberius

 - Caligula

 - Claudius

 - Nero

 - Galba

 - Otho

 - Vitellius

 - Titus

 - Vespasian

 - Nerva

 - Trajan

 - Domitian

 - Hadrianus

 - Antoninus Pius

 - Marcus Aurelius

 - Lucius Verus

 - Avidius Cassius

 - Commodus

 - Pertinax

 - Caracalla

 - Clodius Albinus

 - Pescennius Niger

 - Septimius Severus

 - Didius Julianus

 - Macrinus

 - Gordian I

 - Gordian II

 - Gordian III

 - Maximinus Thrax

Haberin Devamı

 - Akexander Severus

 - Elagabalus

 - Diadumenianus

 - Macrinus

 - Geta

 - Pupienus Maximus

 - Balbinus

 - Sabinianus

 - Arap Phillip

 - Lotapianus

 - Silbannacus

 - Decius

 - Ingenuus

 - Saloninus

 - Gaillenus

 - Sezar

 - Valerian

 - Aemillanus

 - Volusianus

 - Trebonianus

 - Hostilian

 - Herennius Etruscus

 - Licianus

 - Priscus

 - Licianus