Eğitim Sekban-I Cedid Nedir Ve Neyin Yerine Kurulmuştur?

Sekban-I Cedid Nedir Ve Neyin Yerine Kurulmuştur?

03.06.2021 - 06:09 | Son Güncellenme:

Sekban-ı Cedid 1808 yılında kurulmuştur. Bu ordu kurulurken Nizam-ı Cedid ordusu örnek alınmıştır. Tarih ile ilgilenen kişiler tarafından bu ordu merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Sekban-ı Cedid nedir ve neyin yerine kurulmuştur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sekban-I Cedid Nedir Ve Neyin Yerine Kurulmuştur


Sekban-ı Cedid II. Mahmut döneminde kurulan ancak kısa ömürlü olan bir ordudur. Bu ordu Avrupa Standartlarına göre kurulmuştur ve Üsküdar'da bulunan kışlalarda eğitimler yapmışlardır. Tuğ ve sancak verilip bağımsız bir ocak olmaları sağlanmıştır.

Sekban-ı Cedid Nedir ve Neyin Yerine Kurulmuştur?

Sekban-ı Cedid ordusu 29 Eylül 1808 tarihinde kurulmuştur. Sonrasında ise 18 Kasım 1808 tarihinde sona ermiştir. Bu nedenle kısa ömürlü olan bir ordudur. Bu ordu II. Mahmut tarafından Nizam-ı Cedid ordusu örnek alınarak kuruldu. Ancak ömrü oldukça kısa olan bir Osmanlı Ordusu olmuştur.

Rusçuk ayanı olan Alemdar Mustafa Paşa, ordusu ile birlikte İstanbul'a yürüyüp IV. Mustafa'yı tahttan indirdi. Sonrasında ise yerine II. Mahmut geçti. II. Mahmut tahta geçtikten sonra Alemdar Mustafa Paşa'yı sadrazamlık görevine getirmiştir.

Alemdar Mustafa Paşa sadrazam olduktan sonra ilk iş olarak devletin önde gelen isimleri ile bir toplantı düzenledi. Bu toplantının kararları Sened-i İttifak isimli belgede toplanmıştır. Belgeye göre ayanlar, hükümet emrine sadık kalacaklarına dair söz vermiştir. Bunun yanında Nizam-ı Cedid ordusunun Sekban-ı Cedid ordusu ismi ile tekrar kurulmasına karar verilmiştir. Dönemin Karaman Valisi olan Abdurrahman Paşa ise bu ordunun başına geçirilmiştir.

Fakat tüm bu gelişmeler dahilinde tahttan indirilmiş olan IV. Mustafa hoşnutsuzdu. 14 Kasım 1808 tarihinde IV. Mustafa ile adamları Alemdar Mustafa Paşanın konağına baskın düzenlediler.

Kadı Abdurrahman Paşa, Sekban-ı Cedid ordusu ile birlikte Topkapı sarayını savunmuştur. Fakat yeniçeriler üstün gelmiştir. Bunun üzerine II. Mahmut Sekban-ı Cedid ordusunu dağıtmıştır. Kadı Abdurrahman Paşa'da idam edilmiştir.