27.03.2021 - 03:09 | Son Güncellenme:
Sembolizm olarak bilinen akımın bazı dönemlerde çok büyük etkileri olmuştur. Akımların birçoğu karşı tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı ortaya çıkan yeni akımın farklı özellikleri olması beklenen bir durumdu.
Sembolizm (simgecilik) Nedir?
Sembolizm, duygusallığı ve insanın iç dünyasını ön plana alan bir akımdır. Sembolizm akımı parnasizme karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Parnasizmi benimseyen kişiler için gerçek hayat ön plandaydı. Yani duygusallığa önem verilmiyordu. Sembolizm akımı ise gerçek hayatın içerisinde duygusallığa daha çok yer vermiştir.
Sembolizm'in Özellikleri
- Romantizme benzeyen bir akımdır,
- Sembolizm, kendinden önceki tüm akımlara karşı çıkmıştır,
- Sembolistler işin şiirlerde duygusallık ön planda olmuştur,
- Sembolistlerin doğa görünümü düşüncesi duygusallığın ön planda olduğu sararmış yapraklar, romantik bir gün batımı ve bunlara benzer durumlardır,
- Şiirde müziksel yapıya daha çok önem verilmiştir,
- Sanat için sanat anlayışı hakim olmuştur,
- Siyasal sorunlardan uzak durulmuştur.
Sembolizm Temsilcileri Kimlerdir?
Sembolizm'in öncüsü Charles Boudelaire olarak bilinmektedir. Bu akımın kuramını ise Stephen Mallerme oluşturmuştur. Bildirgeyi okuyan kişi ise Jean Moreas'tır.
Akımın Önemli Temsilcileri
- Paul Valery
- Puşkin
- Paul Verlaine
- Arthur Rimbaud
Sembolizm akımı Türk Edebiyatı içerisinde de yankı bulmuştur. Bu yankılardan dolayı etkilenen şairler sembolizmin özelliklerini eserlerine yansıtmaya başlamışlardır. Akımın ilk uygulayıcısı ise Cenap Şehabettin olmuştur. Akımdan etkilenen diğer şairler ise; Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerdir.