Eğitim Serbest Ticaret Anlaşması Nedir Ve Ülkelere Katkıları Nelerdir?

Serbest Ticaret Anlaşması Nedir Ve Ülkelere Katkıları Nelerdir?

13.05.2021 - 22:29 | Son Güncellenme:

Ekonomik birleşme açısından serbest ticaret anlaşması önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda bu anlaşmanın ne anlama geldiği ve nasıl yapıldığı de merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki serbest ticaret anlaşması nedir ve ülkelere katkıları nelerdir? İşte bu konu hakkında merak edilen farklı bilgiler.

Serbest Ticaret Anlaşması Nedir Ve Ülkelere Katkıları Nelerdir


Özellikle İthalat ve ihracat açısından ele alındığı vakit, serbest ticaret anlaşması oldukça önemli hale geliyor. Bu sebepten dolayı pek çok ülke kendi arasında yaptığı anlaşma ile beraber, kurallara ve koşullara uygun şekilde serbest ticaret gerçekleştirir.

Serbest Ticaret Anlaşması Nedir?

Taraf ülkelerin kendi arasında gümrük vergisi ile kısıtlamaları kaldırdığı anlaşmaya serbest ticaret anlaşması denir. Aynı zamanda üçüncü ülkeler için ise anlaşma yapan ülkeler, kendi milli gelirleri uygun şekilde gümrük vergisi oluşturabilmektedir. Yani her ne kadar kendi aralarında gerekli kısıtlamaları ve gümrük vergisini kaldırmış olsalar bile, üçüncü ülkeler için ortak bir vergi kullanmazlar. Böylece serbest ticaret anlaşması içerisinde bulunan her ülke, kendi milli gelirine uygun biçimde gümrük vergisini ele alabiliyor.

Serbest Ticaret Anlaşmasının Ülkelere Katkıları Nelerdir?

Serbest ticaret anlaşmasının en önemli katkısı, anlaşma yapan ülkelerin daha hızlı ve etkin biçimde ithalat ve ihracat yapmasıdır. Aynı zamanda ürün ve hizmet kapsamında toplum açısından daha refah bir yapı oluşturulur. Daha çok gelişmiş ülkeler üzerinden gerçekleştirilen bu ticaret sayesinde, adından da anlaşılacağı gibi serbest biçimde sağlıklı ithalat ve ihracat gerçekleşir.

Özellikle tarif ve tarife dışı engellerin kaldırılması en önemli avantajları içerisinde yer alır. Böylece ihracatçı firma üzerinden ürün ve hizmet kapsamında önemli bir artış sağlanmaktadır. Tabii dünya çapında global açıdan ürün ve hizmetlerin daha hızlı biçimde aktarılması da yine önemli bir yere sahiptir. O yüzden günümüzde birçok farklı ülke serbest ticaret anlaşması üzerinden süreci götürüyor.