Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Havalar ısınmaya başlayınca deniz sezonu da yavaş yavaş açılıyor. Ege ve Akdeniz sahilleri yine dolup taşmaya hazırlanıyor. Tatil rotasını Yunan adalarına çevirmeye hazırlananlar da var ama bu yıl bizim sahillerimizde işler biraz daha farklı. Belediyeler ciddi anlamda kolları sıvamış durumda. Bu amaçla birkaç belediye yetkilisiyle konuştum, ne gibi hazırlıklar içinde olduklarını öğrendim. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Bu yaz halk plajlarında âdeta beş yıldızlı tatil konforu yaşanacak!

Halk plajında 5 yıldız konfor

Söz gelimi Çeşme’nin gözbebeği Ilıca Plajı… Denizi tertemiz, kumu incecik, rüzgârı ise mis gibi; bu yıl da tatilcilerin uğrak noktası olacağı şimdiden belli. Üstelik haberler güzel: Vatandaşlar plajı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz kullanabilecek. Şemsiye ve sandalyeni al gel! Dileyen kimseye bağımlı olmadan kendi eşyasıyla denizin keyfini çıkaracak.

Haberin Devamı

Bodrum derseniz… Orası da boş durmamış. 50 halk plajı ücretsizmiş; 17’si ücretli olmak üzere toplamda 67 plaj hazır bekliyormuş misafirlerini. Her keseye, her zevke göre bir yer var anlayacağınız.

Geçen yıl Kuşadası’nda kaymakamlık ile belediye arasında imzalanan bir protokolle 401 bin metrekarelik plaj alanı Kuşadası Belediyesi’ne devredilmişti. Bu, Kuşadası ve vatandaşlar için önemli bir adımdı. Belediye Başkanı Ömer Günel, hemen ardından “şemsiye ve şezlonglar da ücretsiz” bilgisini verdi. Halk için güzel bir jest oldu. Bu yaz da aynı uygulamanın devam etmesi bekleniyor.

Marmaris Belediyesi de aynı yolda ilerliyor. Engelsiz plaj hizmetlerinden tutun da ücretsiz şemsiyeye kadar pek çok kolaylık sağlanacak. Güvenlik konusuna da ayrı bir özen gösteriliyormuş. Yapımı süren Uzunyalı’daki yeni halk plajı da yaz boyu adından söz ettirecek gibi görünüyor. Mesela Fethiye’de geçen yıl iki şezlong ve bir şemsiye 225 liraydı, bu yıl ise fiyatın 250 liraya çıkması bekleniyor. Turizmin başkenti Antalya’da ise 233 mavi bayraklı plajın 66 tanesi halk plajı olarak hizmet veriyor.

Sorunları bitirmek gerek!

Ne var ki, vatandaşların tatillerini rahat, huzurlu ve en önemlisi güvenli bir biçimde geçirebilmeleri için yapılması gerekenler, sadece hizmetle bitmiyor. Yazın belki de en çok konuşulan konularından biri sahil işgalleri olacak. Maalesef bazı işletmeler sahili sahiplenmiş gibi davranıyor. Oysa deniz, kum, güneş hepimizin ortak hakkı. Burada belediyeler ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na büyük görevler düşüyor. Yaz başlamadan yapılacak sıkı denetimlerle sahillerin halkın kullanımına açık tutulması şart.

Haberin Devamı

Ve tabii fiyatlar… Tatil bölgelerindeki bazı işletmelerde ticari ahlak, ne yazık ki kaybolmuş durumda. Basit bir kahveye fahiş fiyat ödeyen tatilcilerin isyanı haklı. Ticaret Bakanlığı’nın bu yaz mutlaka fiyat denetimlerini sıklaştırması gerek. Aksi takdirde “tatil” kelimesi birçok insan için stres kaynağına dönüşebilir.

Gelelim en can sıkıcı meseleye: güvenlik. Son dönemde Ege ve Akdeniz’deki bazı beach clublarda “seçme müşteri” uygulamaları, mafyalaşmalar, hatta uyuşturucu ticareti söylentileri artmış durumda. Bu konuda da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne büyük sorumluluk düşüyor. Denetimler sıkılaştırılmalı, tatilcilerin huzuru mutlaka sağlanmalı.

Haberin Devamı

Yaz güzelliklerle doludur. Tatil, dinlenmek, keyif yapmak içindir. Ama bu güzellikleri hep birlikte korumalı, sahip çıkmalıyız. Belediyeler çalışıyor, vatandaş da bilinçli davranırsa bu yaz sahiller gerçekten halkla şenlenir.Hadi bakalım, şemsiyeyi kaptığın gibi denize!

Tahsisli yol ama kime?

Son olarak, geçiş üstünlüğü olan tahsisli araçlar konusunu hemen hemen her hafta tartışıyoruz. Araçlara bir de yol eklendi. Yanlış duymadınız tahsisli yol! Bir tesis İstanbul’un göbeğinde devletin karayoluna zincir çekip yolu âdeta kendi çıkarına tahsis etmiş. İki hafta önce konuyu “Görüşe açık geçişe kapalı” başlığıyla dile getirmeme rağmen, dün herhangi bir işlem yapılmadığını görmek üzücüydü. Umarım konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri bir açıklama yapar…

Sağlıcakla kalın…