Eğitim Sinx Cosx Formülleri Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Sinx Cosx Formülleri Nelerdir, Ne İşe Yarar?

16.06.2021 - 14:24 | Son Güncellenme:

Özellikle söz konusu geometrik şekilleri olduğu vakit sinüs ve cosinüs oldukça fazla kullanılan matematiksel formüller içerisinde yer alır. Aynı zamanda trigonometri üzerinde matematiksel işlemler için de önemli bir yere sahiptir. Peki Sinx cosx formülleri nelerdir, ne işe yarar? İşte bu konu üzerine merak edilen bazı bilgiler.

Sinx Cosx Formülleri Nelerdir, Ne İşe Yarar

Sinx ile cosx trigonometrik bir yapıya sahip olan ve açılar üzerinden ele alınan yapılar içerisinde gelir. Gerçekleşen dönüşüm ile beraber gerekli olan formüller üzerinden hesaplama olanağı sağlamaktadır.

Sinx Cosx Formülleri Nelerdir?

Sinx ile beraber cosx trigonometrik fonksiyon olarak ifade edilmiştir. Özellikle geometri üzerinden üçgenleri incelerken trigonometrik fonksiyon olarak sinx ve cosx ön plana çıkar. Uzun adlar ile sinüs ve kosinüs olarak bilinen yapılar olarak öne çıkar.

Bu bağlamda sinx formülü = Karşı dik kenar uzunluğu/hipotenüs uzunluğu
Sin(x) = a/b
Aynı şekilde cosx formülü = Komşu dik kenar uzunluğu/hipotenüs uzunluğu
Cos(x) = c/b

Bu şekilde genel formül ile beraber hem sinüs hem de cosinüs üzerinden işlem yapılabilmektedir.

Sinx Cosx Formülleri Ne İşe Yarar?

En merak edilen konular içerisinde sinx ile beraber cosx formüllerinin ne işe yaradığı geliyor. Bu formüller özellikle bir üçgen içerisinde açı üzerinden kenar uzunluğunu bulma konusunda önemli bir fırsat sağlar. Böylece üçgenin alanı ile beraber iç açıları ve çevresini kolay bir şekilde bulma imkanı sunar.

Tabii bunun gerçekleşebilmesi için sinx ve cosx ile beraber, üçgenin bir kenarının bilinmesi gerekir. Bu unsurlar bilindiği takdirde üçgen üzerinden kolayca geometri formül eşliğinde hesaplama gerçekleştirilebilir. Tabii sabit bir yapı olarak sinx ile cosx belirli bir değer üzerinden verilebilir. Bu değer eşliğinde yukarıda verilen formül üzerinden işlem gerçekleştirilerek sonuç kolay bir şekilde bulunabilir.