Sözlük Müdara Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

Müdara Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

20.05.2022 - 14:50 | Son Güncellenme:

Müdara kelimesi Arapça kökenlidir. Bir kişinin hiddetinden ve yapacağı kötülüklerden sakınmak için, ona karşı nazik ve güler yüzlü davranmaya müdara etmek denir. Bu kelime riyakar ve ikiyüzlü anlamında da kullanılsa da, iki kelimenin anlamı vardır. Riyakarlık çıkar sağlamak için yapılır. Müdara ise kişinin kendini korumak için duygularını gizlemesidir. Müdara kelimesini örnek cümlelerle derledik.

Müdara Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir

Osmanlı döneminde müdara olarak nitelendirilen kişiler için eyyam efendisi tabiri kullanılırdı. Eyyam efendisi, her zaman, her koşula uygun davranan kimse demektir. 

Haberin Devamı

 Müdara Ne Demek?

 Müdara kelimesinin sözlük anlamı kalpte olanı gizlemektir. Kişinin kendisini ve yakın çevresindeki insanları korumak için, düşmanına güler yüz göstermesine müdara etmek anlamına gelir. 

 Müdara Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Müdara kelimesinin bir diğer anlamı dalkavukluktur. Şartlar öyle gerektirdiği için kişinin normalde hoşlanmadığı bir kişiye karşı olan gerçek duygularını gizlemesine müdara denir. 

 Müdara kelimesi Divan şairleri tarafından da sıklıkla kullanılmıştır. 17. yüzyılın en önemli şairlerinden Nabi'nin yazdığı şu beyit meşhurdur: 

 ''Murada ermek için çarha temennâdan usandık

 Yara kavuşmak için ağyâra müdârâdan usandık