Sözlük Peltek Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Peltek Kime Denir?

Peltek Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Peltek Kime Denir?

20.05.2022 - 15:12 | Son Güncellenme:

Peltek kelimesi, bertmek fiilinden türetilmiştir. Bertmek, eski Türkçede iki anlama gelir. İlk anlamı zedelemek, ikinci anlamı kusurlu olmaktır. Konuşurken bazı sesleri ve harfleri doğru telaffuz edemeyen kişilere peltek denir. Pelteklik, ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan konuşma bozukluklarından biridir. Peltekliğe dair merak edilenleri detayları ile derledik.

Peltek Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Peltek Kime Denir

Peltek ile kekeme birbirine karıştırılmamalıdır. Peltekler sadece belli başlı harfleri telaffuz etmekte zorlanır. Kekemelik ise konuşurken durmak ve aynı kelimeleri ya da harfleri tekrarlamak demektir. 

Haberin Devamı

 Peltek Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Dişlerdeki yapısal bozukluğun neden olduğu konuşma bozukluğuna pelteklik denir. Yarım damak hastalığı ve konuşurken dilin yanlış konumlandırılması da peltekliğin en önemli nedenleri arasında yer alır. Konuşurken özellikle ''R'' ve ''Ş'' gibi sessiz harfleri telaffuz ederken zorlanan kişilere peltek denir. 

 Peltek Kime Denir?

 R ve Ş dışında V ve Z harflerini söylerken zorlanan kişiler de peltek olarak nitelendirilir. İlerleyen yaşlarda parkinson hastalığı da peltekliğe yol açabilir. Bir uzman eşliğinde yapılan konuşma egzersizleriyle pelteklik düzeltilebilir. 

 Pelteklere halk arasında kımkım da denir.