Sözlük Ramsar Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Ramsar Alanı Ne Demek?

Ramsar Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Ramsar Alanı Ne Demek?

23.08.2022 - 17:18 | Son Güncellenme:

Ramsar kelimesi tek başına bir anlam ifade etmemekle birlikte Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alan toprakları içermektedir. Sulak alanların korunmasına yönelik tüm dünyada devletler düzeyinde imzalanan ilk koruma sözleşmesi Ramsar olmaktadır. Peki, ramsar ne demek? Ramsar TDK sözlük anlamı nedir? Ramsar alanı ne demek sizler için ayrıntıları ile derledik.

Ramsar Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Ramsar Alanı Ne Demek

Ramsar kavramı, sözleşmenin imzalaması ile dilimize girmiştir. Ramsar tek başına herhangi bir anlamı bulunmamasına rağmen sözleşme veya alanı ifade edebilmektedir. Ramsar Sözleşmesi uluslararası bir öneme sahip olmaktadır. Ramsar kelimesi, İran'ın Ramsar şehirini işaret etmektedir.

Haberin Devamı

Ramsar Ne Demek?

168 ülke arasında imzalanan sulak alanların korunması ve sürdürülebilir korumayı amaçlayan sözleşme, Ramsar adı ile anılmaktadır. 1994 tarihinde Türkiye de Ramsar Sözleşmesi'ne katılım göstermiştir. Türkiye'de 13 sulak alan, Ramsar alanı kapsamında bulunmaktadır. 

Ramsar TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Ramsar kelime bazlı olarak göz önüne alındığında, TDK sözlüğünde herhangi bir anlamı olmamaktadır. İran'ın şehri olarak Ramsar bilinmektedir. Doğal radyasyona sahip olan Ramsar şehri, ihtişamı ve güzelliği ile dikkat çekmektedir. 

Ramsar Alanı Ne Demek?

İran'ın Ramsar şehrinde imzalanan Ramsar Sözleşmesi ile birlikte Ramsar alanı kavramı ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de bazı sulak alanlar, Ramsar alanı olarak ilan edilmektedir. Bu alanların neredeyse hepsi değişik koruma statülerine sahip olmaktadır. Manyas Gölü, Seyfe Gölü, Kızılırmak Deltası, Sultansazlığı, Gediz Deltası, Uluabat Gölü ve Meke Gölü, Ramsar alanı içerisinde yer almaktadır.

Yazarlar