Sözlük Truman Doktrini Nedir? Truman Doktrini Tarihi Ve Önemi

Truman Doktrini Nedir? Truman Doktrini Tarihi Ve Önemi

04.07.2022 - 15:38 | Son Güncellenme:

ABD dış politikası uzun süreden beri farklı ülkeleri de etkiler. Özellikle de 1946 yılından sonra politikasını tamamen bu yöne doğru çeviren ABD’nin, soğuk savaş döneminde yaptığı hamleler sonucunda Rusya’ya karşı bir çeşit önlem almak istemiştir. Truman Doktrini nedir sizler için derledik.

Truman Doktrini Nedir Truman Doktrini Tarihi Ve Önemi

1946 yılından itibaren komünizm ve SSCB ile mücadele, ABD dış politikasının en temel anlayışı oldu. Bu dönem ise, dünya tarihi içinde soğuk savaş şeklinde adlandırılır.

Haberin Devamı

 Truman Doktrini Nedir? 

 Rusya’nın sıcak denizlere inmek ya da ülkemizde bulunan boğazları geçirmek istemesinde rağmen 12 Mart 1947 yılında Truman Doktrini açıklandı.

 Dönemin ABD başkanı olarak görev yapan Harry S. Truman tarafından açıklanmış olan doktrine göre de Rusya, Yunanistan ve Türkiye’ye kominizim üzerinden baskı yapıyordu. Bu baskının ortadan kaldırılabilmesi için de Türkiye ve Yunanistan’a yardım edilmesi gerekiyordu.

 Truman Doktrini Tarihi ve Önemi

 Truman Doktrinin önemi elde edilen maddi kazanç sonucunda Türkiye’nin gelişmişlik düzeyine katkıda bulunmasıdır. Yardımlar sonucunda ise Türkiye, yaklaşık 100 milyon dolar elde etti. Bu sırada Yunanistan’a da yaklaşık 300 milyon dolar verildiği biliniyor.

Haberin Devamı

 Verilen yardımlar sonrasında ise, Türkiye ve Yunanistan’dan komünizm içerikli bazı sistemlerden ve uygulamalardan tamamen kurtulması da istenmiştir. Bu sayede Rusya’ya karşı daha güçlü görünen iki farklı devlet oluşturulmaya çalışıldı. ABD kendi politikaları gereğince gerçekleştirdiği hamleler sonucunda Türkiye’nin de o dönemin şartlarına göre çok daha güçlü bir hale gelmesini sağlıyor.