Eğitim Su Saf Madde Midir Yoksa Karışım Mıdır?

Su Saf Madde Midir Yoksa Karışım Mıdır?

11.06.2021 - 14:51 | Son Güncellenme:

Yaşamın temel yapı taşları arasında şüphesiz su gelir. Tabii en merak edilen konular içerisinde suyun saf olup olmadığı geliyor. Peki, su saf madde midir yoksa karışım mıdır? İşte bu konuda merak edilen farklı bilgiler.

Su Saf Madde Midir Yoksa Karışım Mıdır

Hidrojen ve oksijenin tepkimeye girmesi ile beraber kimyasal bir süreç sonunda su oluşur. Dünya yüzeyinde farklı biçimlerde devamlı sirkülasyon ile beraber su oluşumu gerçekleşir. Aynı zamanda dünya yüzeyinde yaşamın temel unsurlarından başında gelir. Tabii oluşan tepkime ile beraber suyun saf mı yoksa karışım mı olduğu merak edilmektedir.

Su Saf Madde midir Yoksa Karışım mıdır?

Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde olarak ifade edilmektedir. Özellikle mikroskopla ölçüldüğü vakit, suyun her kısmının saf mı yoksa karışık mı olup olmadığı açık şekilde anlaşılabilmektedir.

Bu bağlamda suyun saf bir madde olduğunu dile getirmek mümkün. Sadece su değil su ile beraber ayrıca birçok farklı doğal madde de yine saf olarak öne çıkar. Bunlar içerisinde demir, bakır, şeker ve tuz da gelir. Yapıları ile beraber su başta olmak üzere yazılan tüm bu maddeler bütünüyle saftır. Yani yapısında kendinden başka herhangi bir madde bulunmaz ve yapısı oluştuğunda her kısım için eşit özellikleri ön plana çıkar.

Saf Maddenin Özellikleri Nelerdir?

Suyun saf madde olması ile beraber neden saf madde olduğunu anlamak için özelliklerine bakmak gerekir.

- Saf maddeler bünyesine tek tip tanecikler bulundurur.
- Fiziksel ayrışma yöntemleri üzerinden daha basit yapılara ayrışmazlar.
- Saf maddeler bileşik ve element olarak iki farklı biçimde ele alınır.

Bu özellikleri ile beraber saf maddeler içerisinde kendisinden başka herhangi bir karışım barındırmaz. Ancak saf olmayan, yani karışımlar ise az ya da çok yoğun kapsamda bazı maddeler barındırır.