Eğitim Tetrat Nedir? Tetrat Hangi Evrede Oluşur?

Tetrat Nedir? Tetrat Hangi Evrede Oluşur?

02.03.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Biyoloji alanların da birçok değişik ibareler ile karşılaşmak mümkündür. Bunlar arasında mayoz bölünme esnasın da karşılaşılan evreler bulunmaktadır. Tetrat, sinapsis, kiyazma, profaz, mayoz gibi ibare ve evreler de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan tetrat ne demektir? Hangi evreler de tetrat terimi geçmektedir? Başka alanlarda da bu ifadeye yer verilmiş midir? Mayoz bölünme de mi yoksa mitoz bölünme de mi tetralar görülmektedir? İşte tetrat hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Tetrat Nedir Tetrat Hangi Evrede Oluşur

Mayoz bölünme görülmesi esnasın da homolog kromozomların birbirlerine sarılarak oluşturdukları dörtlü yapıya tetrat denmektedir. Görüldüğü üzere tetrat terimi biyoloji de mayoz bölünme esnasında karşılaşılan bir terimdir. Homolog kromozomların faaliyetleri sonucu oluşur.

Tetrat Nedir?

Mayoz bölünmenin gerçekleştiği esnada bir takım profazlar ile karşılaşmak mümkündür. Bunlar; sinapsis, kiyazma, tetrat, crossing over olarak bilinen profazlardır. Bu aşamalar da görünen tetrat homolog durumda ki kromozomların sentromer adı verilen bölgelerinden birbirine tutunmaları durumun da oluşan dört kromatitli yapılara denmektedir.

Tetrat adı verilen yapıların oluşması, homolog kromozomların birbirlerinden ayrışması, kromozom sayılarının yarıya inmesi sadece mayoz bölünmede görülmektedir. Yani mitoz bölünmeye özgü terimler olarak karşılaşılmamaktadır.

Tetrat Hangi Evrede Oluşur?

Eşeyli üremelerin gerçekleşmesi mayoz bölünmeler de olmaktadır. Bu bölünme safhasın da 2n olarak bilinen ana hücrelerden 4 tane n kromozomlu yavru hücreler oluşmaktadır. İşte mayoz sonucun da üreme hücreleri olarak da bilinen sperm ve yumurtalar oluşmaktadır. Genetik devamı ile tür sürekliliği için bu evrenin olması şarttır. Bu evreler esansın da kromozomların oluşturduğu tetralar, hücrede karşılıklı şekiller de yerleşirler. Tetraların, 2n sayısı miktarınca dizilme olasılığı bulunmaktadır.

Tetratlar mayon bölünme esnasında oluşmaktadır. Burada kromozomlar bir birlerine sarılarak dörtlü grup oluştururlar. Bu kromotitli yapılar tetralardır.