Eğitim Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler Ve Özellikleri Nelerdir?

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler Ve Özellikleri Nelerdir?

20.05.2021 - 15:40 | Son Güncellenme:

Türkler tarih boyunca göçebe bir hayat yaşamış ve yerleşik hayata geçmişlerdir. Bu süre zarflarında pek çok devlet kurmuş ve pek çok devlet yıkmışlardır. Bu süreçte ise Türklerin kullanmış olduğu takvimler yer almaktadır. Bu takvimlerin bir kısmını uzun süre kullanmış bir kısmını ise kısa süreli kullanmışlardır. Peki Türklerin tarih boyuna kullandığı takvimler nelerdir? Bu takvimlerin özellikleri nedir? İşte Türklerin tarih boyunca kullandığı tüm takvimler ve bütün özellikleri.

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler Ve Özellikleri Nelerdir

Türkler tarih boyunca toplam 5 tane takvim kullanmışlardır. Her bir takvimin ise farklı özellikleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler ve Özellikleri Nelerdir?

 1) 12 Hayvanlı Takvim

 Türklerin tarihte ilk kullanmış olduğu takvimlerden bir tanesidir. Orta Asya'da ve Asya kıtasının diğer bölgelerinde de yaygın olarak kullanmış bir takvimdir. Türk halkları dışında, Japonlar, Koreliler ve Moğollar da yine bu takvimi kullandılar. Fakat bu diğer halkların kullanmış olduğu takvimler çok farklı olmamak ile birlikte daha değişik versiyonlardır. Bu takvime göre her hayvan bir yıla tekabül etmektedir. Bu takvimde bulunan hayvanlar ise şu şekildedir;

 - Sıçan

 - Ud

 - Pars

 - Tavşan

 - Lu

 - Yılan

 - Yunt

 - Kov

 - Biçin

 - Tabuk

 - Köpek

 - Tonguz

 2) Hicri Takvim

 Türklerin İslamiyet'i kabul edişi ile kullanmaya başladıkları bir takvimdir. İslami takvim olarak da bilinmektedir. İslam'ın peygamberi olan Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç edişini başlangıç yıl kabul edilir. 

Haberin Devamı

 3) Celali Takvim

 Hicri Şemsi takvimi olarak da bilinmektedir. Bu takvime göre Güneş yılı esas alınmıştır. Tarihte bu takvimi Ömer Hayyam bir kurul düzenleyerek seçmiştir. Selçuklu döneminde Celali takvim kullanılmıştır. İlk kez tarihte 1079 yılından itibaren kullanılmaya başlandı.

 4) Rumi Takvim

 Osmanlı'da kullanılan bir takvimdir. Gregoryen takvimi olarak da bilinir. Tam olarak ise güneş yılını esas alır. Bu takvime göre de 1 yıl 365 günden oluşur. 

 5) Miladi Takvim

 Güne yılını esas alan bir takvimdir. Dünya'da en yaygın olarak kullanılan takvimlerdendir. Bu takvime göre 1 yıl 365 gün 6 saatten oluşmaktadır. Hata oranı da en az olan takvimdir.