Eğitim VGA Nedir, Ne İşe Yarar? VGA İle HDMI Arasındaki Farklar Nelerdir?

VGA Nedir, Ne İşe Yarar? VGA İle HDMI Arasındaki Farklar Nelerdir?

29.03.2021 - 00:53 | Son Güncellenme:

Bilgisayar, tablet ve telefonlarımızdan ses ve görüntü aktarmaya yarayan bir takım kablo çeşitleri bulunmaktadır. Bu kablolar VGA, HDMI ve DVI kablolardır. Kimileri sesi aktarmakta, kimileri de hem ses hem de görüntü aktarmakta ve aralarında bir takım kalite farkları bulunmaktadır. Bu bağlamda VGA kablosu ne işe yaramaktadır? İstenilen hangi fonksiyonları karşılamak üzere tasarlanmıştır? VGA ile HDMI kablolarının benzer ve farklı yönleri nelerdir? İşte VGA kablosu hakkında merak edilen hususlar ile HDMI kablosu arasındaki farklar.

VGA Nedir, Ne İşe Yarar VGA İle HDMI Arasındaki Farklar Nelerdir

VGA kabloları analog olarak görüntü taşımaya yaramaktadır. Buna örnek olarak projeksiyon cihazı ile bilgisayar arası bağlantıyı gösterebiliriz. HDMI kablolar ise dijital olarak hem ses hem de görüntü aktarımı sağlamaktadır. Bilgisayarı televizyona bağlamak gibi düşünülebilir.

Haberin Devamı

 VGA Nedir? Ne İşe Yarar?

 İngilizce ifadesi "Video Graphics Array" olan VGA kablosunun Türkçedeki karşılığı video grafikleri dizilimidir. Bu kablo ilk defa 1987 yılında tasarlanmıştır. 1988 yılında ise IBM firması tarafından üretilmeye başlanmıştır. Bugün hala bilgisayar kasalarında VGA girişi bulmak mümkündür. Bu port sayesinde bilgisayarda yapılan işlem monitöre aktarılır.

 Bu kablonun çalışma mantığı analog sinyaller ile gerçekleşmektedir. Bu sistem ile yüksek frekanslar kullanılarak dahi iyi çözünürlükler elde edilmektedir. Burada görüntü kalitesini etkileyen bir diğer etmen de videonun kalitesidir. Bu kablolar 3 sıra halinde dizilmiş 15 adet pinden oluşmaktadır. Bu kablonun port girişleri genellikle mavi renkli olmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve kalitenin artması bu kablonun kullanımını sorgular hale getirmiştir.

Haberin Devamı

 VGA ile HDMI Arasındaki Farklar Nelerdir?

 HDMI kablo daha çok yüksek çözünürlük sahibi televizyon ve bilgisayarlarda kullanılmaktadır. VGA kablolar analog mantığa sahipken, HDMI kablolar dijital mantıkta uygulanmaktadır. Bu yüzden HDMI, daha kaliteli görüntü aktarımı yapabilmektedir. Ayrıca HDMI kabloların ses aktarması da büyük oranda kolaylık sağladığından, VGA kabloları saf dışı edecek gibi görünüyor.