Eğitim Yatay Geçiş Türleri Nelerdir? Üniversite Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay Geçiş Türleri Nelerdir? Üniversite Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

04.05.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Öğrenciler, gerekli şartları sağladığı takdirde okudukları üniversiteden geçiş hakkını kullanarak başka bir üniversiteye geçiş yapabiliyor. Okuduğu okuldan memnun olmayan pek çok öğrenci yatay geçiş hakkını kullanmayı tercih ediyor. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin bazı şartları sağlaması gerekir. Bu şartlardan en önemlisi ise, öğrencinin yüksek not ortalamasına sahip olmasıdır. Yatay geçiş türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yatay Geçiş Türleri Nelerdir Üniversite Yatay Geçiş Nasıl Yapılır

Yatay geçiş, bir üniversiteden diğer üniversiteye veya bir üniversitenin bölümünden ona eş değerdeki farklı bir bölüme geçiş yapmaya imkan sunan uygulamadır.

Haberin Devamı

 Yatay Geçiş Türleri Nelerdir? 

 Yatay geçiş türleri, kurumlar arası yatay geçiş, kurum içi programlar arası yatay geçiş ve merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş olmak üzere 3 çeşittir. Kurum içi programlar arası yatay geçiş uygulaması ile aynı üniversite içinde yer alan farklı bölümlere geçiş yapma imkanı bulabilirsiniz. Kurumlar arası yatay geçiş ile de başka üniversitelere geçiş yapma imkanı bulabilirsiniz. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yaparak üniversiteyi kazandığınız sene aldığınız puan ile değerlendirme yaparak yatay geçiş yapabilirsiniz.

 Üniversite Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Kurumlar arasında yapılacak olan yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yer alan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlara göre yapılır.

Haberin Devamı

Kurumlar arasında yatay geçiş yapılabilmesi için öğrencinin, öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirdiği dönemlere ait olan genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması gerekir.

İkinci fıkrada belirtilen başarı şartını sağlayamayan ama merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak için istediği diploma programının taban puanına eşit ya da daha yüksek olan adaylar, yatay geçiş başvurusu yapma imkanı bulur. 

Yükseköğretim kurumlarında belirlenen yatay geçiş kontenjanları çerçevesinde değerlendirme ve başvuru takvimi, Yükseköğretim Kurulu'nun resmi internet sayfasında ilan edilir.

Önlisans derecesi ile verilen diploma programlarında yatay geçiş kontenjanları çerçevesinde başvuru ve değerlendirme takvimi için ikinci yarıyıl için Ocak ayı, üçüncü yarıyıl için de Temmuz ayı içinde internet sitesinde ilan edilir.

Lisans derecesi ile verilen diploma programları ile dört yıllık eğitim veren programlar için yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi Temmuz ayı içinde ilan edilir.

Kontenjan sınırlaması bulunmayan uzaktan eğitim programlarına ya da açık yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Eylül ayının ilk haftasının son günü mesai saatinin bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna başvurur.

Haberin Devamı

Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından almış olduğu ve başarı ile geçtiği derslerin intibakının yaparak, bu derslerle ilgili daha önce alınan notlar transkripte işlenir ve bunun sonucunda not ortalamasına eklenir.