Ekonomi15 yıldır Suzuki’yi iknaya uğraşıyor

15 yıldır Suzuki’yi iknaya uğraşıyor

07.05.2008 - 00:16 | Son Güncellenme:

Suzuki Pazarlama Başkanı Hakverdi, “15 yıl önce fabrika için Japonlarla anlaştık ancak kapasite azdı. Büyük kapasite için uğraşıyorum” dedi

15 yıldır Suzuki’yi iknaya uğraşıyor

Suzuki’nin Türkiye distribütörü Suzuki Otomobil Pazarlama ve Ticaret’in Yönetim Kurulu Başkanı Ural Hakverdi, 1984’te tek bir bayi ile başladıkları faaliyeti 25 yıldır kesintisiz sürdürdüklerini belirterek, “Japonları üretime ikna etmek için uğraşıyoruz” dedi.
Suzuki Otomobil Pazarlama’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan Hakverdi, 15 yıl önce Japonlarla Türkiye’de fabrika kurulması amacıyla anlaştıklarını, ancak kendilerine önerilen düşük kapasite nedeniyle bunu kabul etmediklerini söyledi. 

‘Yatırım gündemde’
Japonların 20 bin kapasiteli bir tesis önerdiğini ve Suzuki’nin o dönemde popüler olan 4x4 Samurai modelinin üretiminin gündeme geldiğini hatırlatan Hakverdi, “Bu kapasite bir fabrika için yeterli olmayacaktı. En az 70-80 binlik kapasite gerekliydi. Bunun için kabul etmedik” dedi.
Kendilerinin Suzuki yönetimine Avrupa pazarı da dahil olmak üzere ihracat ağırlıklı ve 100 bin - 150 bin adetlik bir öneri götürdüklerini hatırlatan Ünal Hakverdi şöyle konuştu:
“O dönemden beri üzerinde düşünüyorlar. Geçen yıl da gündeme geldi. Japonlar düşünmeden karar vermiyorlar. Ama karar verdiklerinde de çok iyi bir evlilik gerçekleşiyor.”

Masa altı teşviki
Hakverdi, Suzuki yatırıma razı olursa teşvikin gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine şunları söyledi:
“Maliye Bakanı, bir modelin üretim töreninde gerekirse masa altından teşvik verebileceğini söylemişti. Elbette o zaman masa altından bize nasıl bir teşvik vereceğini soracağız.”
1984’te Suzuki otomobillerin Türkiye’de satışına tek bir bayi ve 300 otomobille başladıklarını hatırlatan Hakverdi, 25 yılda sektörün pazarlama ve satış strateji ve uygulamaları konusunda çok önemli gelişmeler gösterdiğini belirterek şöyle dedi:
“İlk pazarlama faaliyetlerinden biri olarak 1984’te bir büyük günlük gazete bizden 7 adet Suzuki araç istedi. Bu araçları çekilişle tüketiciye verdi. Gazete ilanlarında araçlarımız ‘Japon Harikası’ olarak lanse edildi ve böylece tüm Türkiye’de tanınmış oldu.”

KEŞFETYENİ
Eleme sonrası olay paylaşım! 'Buna kalleşlik denir'
Eleme sonrası olay paylaşım! 'Buna kalleşlik denir'

Cadde | 01.05.2025 - 23:23

Pınar Saka, Yiğit Poyraz'ın elenmesine tepkisiz kalamadı. İşte, çok konuşulacak o paylaşım...

Yazarlar