Ekonomi 2002’de faiz kazandırdı

2002’de faiz kazandırdı

29.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

2002’de faiz kazandırdı

2002’de faiz kazandırdı





Yoğun bir gündemle geçen 2002 yılında, piyasalar umduğunu bulamadı. 2002 yılında faiz yatırımcısı sevindi. Faiz yatırımcısının ortalama yüzde 55 getiri elde ettiği yılda, döviz yatırımcısı enflasyona nazaran zarar yazarken, borsa ise hayal kırıklığı yarattı. Faiz yıla yüzde 70’li seviyelerde başlamıştı. Yıl içerisinde bir iki kez yüzde 50 seviyelerinin altını test etti. Ancak, yıl sonunda gelen Irak krizine bağlı satışlarla faiz oranı yılı yüzde 55- 57 bandında kapatacak gibi görünüyor. Irak riski nedeniyle faizin kısa vadede yüzde 60’lara yakın durması bekleniyor. Yıla 1 milyon 456 bin seviyesinden başlayan dolar, aralarda sert yükselişler yapsada yılı 1 milyon 650 binli seviyelere yakın bir yerde kapatacak gibi görünüyor.

AB taşıdı, Irak düşürdü
2000 yılından bu yana değer kaybeden İstanbul Borsası 2002 yılında da yatırımcısını sevindirmedi. Umutlar 2003’e kaldı. 2002 yılı volatilitenin yüksek olduğu bir yıl oldu. Ocak başında 2002 yılı büyümesine ilişkin endişeler yaşanırken, endeks 1 cent seviyelerindeydi. Mayıs ayında Başbakan Ecevit’in rahatsızlığının başlaması ile piyasalar gerildi. Haziran ayında Pamukbank’ın TMSF’ye devredilmesi ve temmuzda DSP’den istifaların başlaması endeksin 0.51 sentlere gerilemesine neden oldu.
Erken seçim kararının alınması, AB uyum yasalarının Meclis’ten geçmesine rağmen moral bulamayan ve seçim belirsizliği ile dalgalanan piyasalar gözünü 4 Kasım’a dikti. Seçimlerden tek parti iktidarının çıkması ise faiz ve dövizin düşmesine, borsanın ise atak yapmasına neden oldu. 8 Ekim - 8 Kasım tarihleri arasında endeks yıl içerisindeki en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Bu kez AB beklentisi gündemdeydi.
12 Aralık Kopenhag zirvesi günlerce piyasaların dikkatini topladığı tek nokta oldu. Zirveden Türkiye’ye 2004 yılına şartlı tarih verilmesi piyasalar tarafından olumlu karşılanmayınca endeks yeniden 0.60 sent seviyelerine geriledi. Irak’a olası operasyonun gündeme oturması piyasalarda satış baskısının doğmasına neden oldu. 2001 yılını 0.95 sent seviyesinden tamamlayan İMKB 100 Endeksi 27 Aralık itibariyle yüzde 33.68 oranında değer kaybederek 0.63 sente geriledi.

Irak riskinin gündeme oturduğu yılın son döneminde bir diğer önemli gündemde Yapı Kredi Bankası (YKB) hisseleriyle ilgili yaşanan gelişmeydi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Pamukbank sorununun çözülmesi durumunda YKB’nin İstanbul yaklaşımına alınacağı açıklamasıyla yeni bir süreç başladı. Çukurova Grubu, bugüne kadar BDDK nezdinde Yapı Kredi’yle, Pamukbank’ın ayrı konular olarak ele alınmasını istiyordu. Ancak, BDDK önceki günkü kararıyla bir anlamda bu iki sorunun bağlaşık olduğunun birkez daha altını çizmiş oldu.
IMF’nin de Yapı kredi konusunu yakından takip ettiği biliniyor. Yabancıların pozisyonunu bozduğu hisse 4,800’lü seviyelerden 1,000’lere geriledi. Yatırımcısına en fazla kaybettiren hisselerin başında yer alan YKB’de 2001 sonunda yüzde 71.91 olan yabancı payı 2002 sonunda 35.26 seviyesine düştü. Hissede yabancı payı yüzde 50.9 oranında geriledi.
Borsada ise geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 41 olan yabancı payının 27 Aralık 2002 tarihi itibariyle yüzde 35’e gerilediği görülüyor.

Tayfun Oral / Oyak Yatırım Genel Müd. Yrd.
Irak’a operasyonun sonuçları, bizim açımızdan yol açacağı maddi kayıplar ve bunun ne oranda telafi edileceği başta olmak üzere birçok belirsizlikle karşı karşıyayız.
Türkiye’nin savaştan minimum 30 - 40 milyar dolar zarar görmesi bekleniyor. Irak, yardım paketi, YKB, IMF konusunda beklentiler ve sonrasında gerçekleşmelere paralel volatil günler geçireceğiz. Merkez Bankası’nın rezervleri güçlü. Dolayısıyla dövizde aşırı yükselmelere müdahale edecek gücü ve eğilimi var. Faizde ise kontrolsüz bir yükselme beklemiyorum.

Tunç Yıldırım / Alfa Menkul Genel Müd. Yrd.
Bu hafta pazartesi, salı günü bilanço düzeltmeye yönelik işlemlerle daha iyimser bir hava görebiliriz. Ama bu havanın piyasayı çok yükseklere taşıması beklenmemeli. 11.000 - 11.200 seviyesini tekrar görebiliriz. Faiz ve dövizde de yılın son iki gününde, bilanço düzeltme hareketlerine bağlı olarak mevcut seviyelerde yatay bir seyir bekliyorum. 0,90 - 0,85 sent seviyesinde satıcı olan yabancı yatırımcıların yeni yılda alım yönünde ne kadar iştahli olup olmayacağı, AKP’nin ekonomide atacağı adımlar ve Irak konusundaki gelişmelere bağlı olacak.

Irak’a olası bir operasyonun artık bir olasılık olmaktan çıktığı görülüyor. Türkiye’nin bir şekilde savaşın içinde olacağı, yeni jeopolitik yapılanmada rol oynayacağı anlaşılıyor. Piyasa da artık bunu bir veri olarak kabul edip, operasyondan çok ekonomik olarak bunun maliyetinin ne düzeyde telafi edileceğini merak ediyor. ABD’nin açacağı 20 - 28 milyar dolarlık bir yardım paketinden bahsediliyor. Daha gerçekçi görünen diğer senayorda ise ABD’nin 5 - 6 milyar dolarlık düşük faizli bir yardım paketini teklif edeceği de belirtiliyor. İhale yasası, bankacılık reformunu da kapsayan çerçevede IMF görüşmeleri yakından izlenecek. Ekonomik programın uygulanması durumunda Amerika’nın desteğiyle Türkiye’nin notunun da artması gündeme gelebilir. Gündem yoğun, piyasa çok dalgalı olabilir. Yatırımcının dikkatli olmasında fayda var.

Borsa 2002 yılını değer kaybederek tamamlamasına rağmen bazı spekülatif hisselerde çok yüksek primler gerçekleşti. Bu hisselerden biri de Arsan Tekstil. Arsan Tekstil’de yüzde 450’lere varan artışlar göze çarpıyor. Hisse senedi yıl içinde en düşük 0.07 sent ve en yüksek 0.90 sent seviyelerini gördü. Yılı bitirirken Arsan Tekstil’in yüzde 450.92 oranında prim yaptığı dikkat çekiyor. Hissenin son kapanışı ise 0.40 sent.

Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran yatırım fonu türleri ve haftalık getiri bazında sıralama.










Tabloda kullanılan veriler, Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (KYD)web sitesinden alınmış ve analiz edilmiştir.